5 Boeken Die Psychologen Iedereen Aanraden (2)

In juni 2016 publiceerde ik ‘5 boeken die psychologen iedereen aanraden (1)‘. Deze tips voor boeken over psychologie, van psychologen zelf, bleken in een grote behoefte te voorzien. Dat werd meteen duidelijk door de piek in de bezoekersaantallen van dit blog. Nog altijd staat het blogbericht met stip op nummer een van de meest gelezen berichten. Nu je de tijd hebt gehad om de eerste vijf boeken te lezen, is het tijd voor een nieuw lijstje met vijf leestips in de categorie beste psychologieboeken.

Boekentip 1: De stip – Peter Reynolds

Deze boekentip komt van Fredrike Bannink. Zij werkt internationaal als klinisch psycholoog, mediator, trainer, coach en auteur van meer dan dertig boeken en vele hoofdstukken en artikelen. Zo schreef ze ‘Oplossingsgerichte vragen: handboek oplossingsgerichte gespreksvoering‘; ‘Positieve psychologie: de toepassingen‘; en ‘Oplossingsgerichte vragen aan kinderen en hun omgeving‘. Met haar focus op oplossingsgerichte en positieve psychologie, valt een boekentip op dit gebied natuurlijk te verwachten.

‘De stip’ is een leuk boek voor kinderen, maar is ook geschikt voor volwassenen. Het gaat over Floor, die vindt dat ze niet kan tekenen. Met behulp van haar lerares ontdekt ze dat ze veel meer kan dan ze denkt: ze wordt ontzettend goed in het tekenen van stippen. En dat niet alleen: ze helpt vervolgens ook anderen om hun unieke talent te ontdekken.

De boodschap van dit boek – terug te vinden in de positieve psychologie en het oplossingsgericht werken – is duidelijk. Iedereen kan beter worden in wat hij of zij doet – soms met wat hulp van buitenaf – wanneer de focus ligt op mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

Boekentip 2. De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

Tosca Gort is arbeids- en organisatiepsycholoog en oprichter van GORTcoaching. Dit is een landelijk coachbureau met vijftig gediplomeerde coaches en psychologen voor zowel bedrijven als particulieren. Tosca is een veelgevraagd deskundige voor radio, tv en magazines. Op Toscagort.nl kun je haar boek ‘De loopbaandokter’ gratis downloaden. Waarom ‘De kracht van kwetsbaarheid’ volgens haar een must read is?

Soms kom je een boek tegen waarvan je denkt: waarom was dit geen onderdeel van mijn opleiding tot psycholoog? Brené deed heel lang onderzoek naar kwetsbaarheid en schaamte en schreef hierover een prachtig boek. Ze beschrijft wat ons drijft om bepaald gedrag te vertonen. Ook geeft ze aan op welke manier mensen perfectionisme inzetten om de schijn op te houden en voor welke thema’s ze dit doen. Schaamte, zo legt ze uit, is een beschermer van je ware aard. Maar als je door deze beschermlaag niet bij je kern komt, krijg je ook geen fundamentele inzichten. Kennis over dit soort processen maakt dat je er met compassie naar kunt kijken. Een aanrader dus!

Boekentip 3: Loneliness – John Cacioppo & William Patrick

Jeannette Rijks is eenzaamheidsdeskundige van het eerste uur. Ze richtte het Eenzaamheid Informatie Centrum op. Daarnaast coacht zij met haar bedrijf Faktor 5 mensen die willen afkomen van eenzaamheid, en professionals die anderen hierbij willen helpen. Misschien ken je haar van de televisieserie ‘Nooit meer alleen‘ van Omroep Max uit 2015. Deze wordt vanaf 28 juni 2017 opnieuw uitgezonden. Omdat eenzaamheid zo van deze tijd is, raadt zij dit boek – met de ondertitel ‘Human nature and the need for social connection’ – iedereen aan.

John Cacioppo, toponderzoeker op het gebied van eenzaamheid en neurowetenschapper uit Chicago, en William Patrick, laten zien hoe drie krachten samenwerken bij het ontstaan van eenzaamheid: aanleg, zelfsturing en de verwachting die mensen hebben van sociale interacties. Hoewel de oplossing die ze suggereren wat zwak is, maakt hun boek de complexiteit van eenzaamheid goed inzichtelijk. Van de Nederlanders voelt veertig procent zich te vaak eenzaam; tien procent zo ernstig, dat het ze niet lukt om er op eigen kracht uit te komen. In elke psychologenpraktijk is eenzaamheid een veelvoorkomend issue, al benoemen cliënten dit vaak niet direct. Dit boek is daarom sowieso een must voor elke psycholoog. Maar omdat eenzaamheid zo veel mensen aangaat, persoonlijk of in hun directe omgeving, is het voor iedereen een aanrader.

Boekentip 4: Switch – Chip & Dan Heath

De ondertitel van dit boek is: ‘How to change things when change is hard?‘ Wie wil dat nou niet weten? Bij de psychologen van D&B, die maatschappelijke problemen aanpakken door het gedrag van mensen te veranderen, staat het boek in ieder geval op nummer 2. Hun nummer 1 werd vorig jaar al weggekaapt door een andere tipgever, maar vooruit, hier komt-ie nog een keer: ‘Thinking, fast and slow‘ van Daniel Kahneman (in het Nederlands vertaald als ‘Ons feilbare denken‘). Waarom Switch een goede tweede keuze is? Suzie Geurtsen, een van de 22 D&B-psychologen, en zelf ook blogger, legt het uit.

In Switch vertellen de broers Heath op een toegankelijke manier hoe menselijk gedrag werkt en hoe je de juiste aanpak voor gedragsverandering kiest. Zo identificeren ze drie pijlers: onbewust gedrag, bewust gedrag en omgevingsfactoren. Ook leggen ze aan de hand van een duidelijke metafoor uit hoe je deze pijlers in kaart brengt en stuurt. Dit boek leert je om onderscheid te maken tussen verschillende routes van probleemgedrag naar doelgedrag. En om op basis daarvan de juiste aanpak te kiezen. Waardevol, vinden wij. Want gedragsverandering is maatwerk: welke aanpak werkt, hangt af van de situatie.

Boekentip 5. De jongen die opgroeide als hond – Bruce Perry & Maia Szalavitzd

Last but not least: een boek waar je niet vrolijk van wordt, maar wat je wel iets moois oplevert. Namelijk begrip voor het probleemgedrag van getraumatiseerde kinderen, en handvatten om iets voor ze te kunnen betekenen. Dit alles aan de hand van verhalen uit het dagboek van kinderpsychiater Bruce Perry, gespecialiseerd in de behandeling van complex getraumatiseerde kinderen en jongeren. Marjon Peters, online psycholoog bij InSight4U, voor onder andere burnout, assertiviteit, angst, depressie, fobie en trauma, zegt over haar boekentip:

Het meest bijzondere aan dit boek is dat Perry je meeneemt in zijn behandelkamer, alsof je een vlieg op zijn muur bent. Hij geeft je inzage in zijn denkproces over wat er aan de hand is met de getraumatiseerde kinderen. En hoe hij hun gedrag kan verklaren door wat ze hebben meegemaakt. Ook vertelt hij hoe hij met ze in contact komt, op zo’n manier dat ze in hun eigen tempo en op hun eigen manier de confrontatie met hun trauma’s aangaan en laag voor laag verwerken. Tenslotte geeft hij je via dit boek een uniek kijkje in de manier waarop het brein van mensen verandert en werkt na een trauma. Een compleet geheel dus. Elk hoofdstuk bevat een apart verhaal van een uniek trauma. De beschreven kinderen maakten veel mee in hun vaak nog hele jonge levens: gebeurtenissen die je zelfs in een film nauwelijks kunt bevatten. Perry laat je begrip ervaren voor deze kinderen. Ondanks dat het boek emotioneel gezien echt pittige kost is, leest het makkelijk weg. Na het lezen zul je voor altijd het gedrag van een getraumatiseerd persoon beter herkennen, anders bezien en genuanceerder labelen. En wie weet denk je: ik wil deze kinderen (nog meer) steunen.

Nog meer boeken over psychologie? Lees dan de populaire voorganger van dit bericht: ‘5 boeken die psychologen iedereen aanraden (1)‘!

Wat zijn jouw favoriete boeken over psychologie? Meer tips voor de beste psychologieboeken zijn welkom!

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 Comments
  • reinoud Prins
    februari 13, 2020

    Persoonlijk vind ik het boek: de logica van geluk van Mo Gawdat ook een boek wat hierin niet mag ontbreken. Een echte aanrader

    • Miriam
      februari 13, 2020

      Bedankt voor je tip! Ik heb meteen de beschrijving even gelezen. Het lijkt me zeker interessant. Weer een boek erbij op m’n lijstje 🙂

  • Astrid
    juli 25, 2017

    Hoi Miriam,

    Zelf ben ik (pas afgestudeerd) psycholoog en ik raad het boek ‘Rusteloosheid’ van Ignaas Devisch aan. Ik heb het zelf gelezen en het heeft me tot enorme inzichten gebracht. Het heeft me doen inzien dat ‘stress’ en ’te weinig’ tijd niet enkel van deze tijd is, maar dat het inherent is aan de mens en dat het niet per se slecht hoeft te zijn als je geen rust vindt, zolang je maar je passies volgt en leeft volgens je waarden. Ik schreef er ook een stuk over op mijn blog: Startingpsy.wordpress.com/2017/05/01/rusteloosheid.

    Wat een leuke blog heb je trouwens!

    Groetjes,
    Astrid

    • Miriam
      juli 26, 2017

      Dank je wel, ook voor de tip! Het lijkt me inderdaad een interessant boek, waar ik ook wel eens wat aan zou kunnen hebben ;-). Leuk dat je over hetzelfde onderwerp blogt!

  • Marloes van der Hoeven
    juni 19, 2017

    Zijn er heel veel die ik zou aanraden, een daarvan is “Patronen doorbreken”, over schematherapie.

  • Astrid
    juni 9, 2017

    Ik ben een echte boekenwurm maar ken al deze vijf boeken niet 😮 Tijd om eens in de bieb te zoeken of ze die daar ook hebben

  • Amy
    juni 9, 2017

    Ik heb zelf nog geen boeken rond psychologie gelezen (buiten schoolboeken dan) maar vind het onderwerp zeer fascinerend. Ik ga dit lijstje dus zeker opslaan!

  • Bianca Schrijft
    juni 9, 2017

    Op dit moment heb ik het boek zelfcompassie van Kirstin Neff liggen. Ik moet er zelf nog aan beginnen, maar als ik zie wat het voor mijn man doet. We zijn allebei behoorlijk hard voor ons zelf, we zijn onze eigen drill sergeant.

    • Miriam
      juni 21, 2017

      Klinkt goed! Ik kende het nog niet, maar zag dat lezers van Bol.com het ook hoog waarderen.

  • Jolanda
    juni 9, 2017

    Heel interessant! Ik heb helaas even geen tijd meer voor lezen maar ga dit zeker onthouden voor de vakantie

  • Joandi Loes Tholen
    juni 9, 2017

    Misschien dat ik deze boeken toch ook maar moet aanschaffen! Goeie tips

  • Nicole Orriëns
    juni 9, 2017

    Ik zit even te denken… Ik las recent een boek van Roos Wouters, maar kan de titel zo gauw niet meer herinneren. Maar dat vond ik een goed boek.

    Oh ja, en ik houd ook van de boeken van Jeffrey Wijnberg.

Vorige
Feedback Geven En Ontvangen Doe Je (Niet) Zó
5 Boeken Die Psychologen Iedereen Aanraden (2)

My Facebook Page