8 Bezwaren Tegen Een Relatietherapeut (Of Juist Niet)

Naar een relatietherapeut gaan, is voor veel mensen nogal ‘een dingetje’. Je moet toegeven dat je in je relatie hebt gefaald (denk je). Of je partner zien te overtuigen om mee te gaan (terwijl die nu juist van Mars of Venus lijkt te komen…). Straks blijkt het allemaal nog aan jou te liggen. Heeft relatietherapie überhaupt wel zin? Relatietherapeut Mirella Brok kent de bezwaren als geen ander. En geeft er in dit gastblog haar kijk op. Doe er, zo nodig, je voordeel mee!

 

[GASTBLOG]

 

‘Ik wil niet naar een relatietherapeut’

 

Om te beginnen: het zal je misschien verbazen hoeveel mensen bezwaren hebben tegen een relatietherapeut, en tóch gaan. Mijn advies is dan: wees er gewoon open over, dan kan een relatietherapeut er rekening mee houden in de gesprekken.

Wil jij wel, maar je partner niet? Dan kun je ook alleen komen. En als je het allebei niet ziet zitten? Dan kun je na afloop ook niet zeggen: “Nu ben ik tóch blij dat we dit gedaan hebben.” Hopelijk helpt dit gastblog je om een beter geïnformeerde keuze te maken. Aan de hand van mijn kijk op de acht meest voorkomende bezwaren.

 

1. Dan geef ik toe dat mijn relatie niks meer is

 

Het lijkt mij ook doodeng om voor mijzelf uit te spreken dat het tijd is voor relatietherapie. Laat staan dat ik het uit moet spreken naar mijn partner. Ik ben eerst mens, dan pas relatietherapeut. Dus mijn eerste reactie lijkt misschien wel op die van jou. Namelijk: relatietherapie staat gelijk aan ontredderd zijn. Maar als ik zie hoe er in mijn sessies ook ruimte is voor humor, lucht, zelfs plezier, dan zie ik eigenlijk dat relatietherapie ook iets anders kan zijn.

Zelf zie ik relatietherapie steeds meer als een APK-check: net als een halfjaarlijkse tandartscontrole, waar ik steeds voorlichting krijg over elektrisch poetsen en tandenstokers. Of (en dit is de fijnste vergelijking) als een gezichtsbehandeling bij de schoonheidsspecialist. Relatietherapie gaat vooral ook over voorkómen, verzorging, relaxen en klein onderhoud. En dus denk ik dat je met relatietherapie eerder toegeeft dat je relatie belangrijk voor je is.

 

2. Dan moeten we uit elkaar

 

Ja. Sommige mensen, al is het een minderheid, komen slechts een tot drie keer bij mij en besluiten dan dat ze uit elkaar gaan. Dat zijn vaak stellen die ik het liefste in een tijdmachine zou zetten, zodat ze alsnog eerder konden komen. En waarvan ik ook begrijp dat zij nu, op dit moment, dit besluit nemen. Het overgrote gedeelte weet na een kort traject bij de relatietherapeut in ieder geval beter waaróm ze uit elkaar gaan. En dat is bij de verwerking en mediation een hele opluchting.

 

3. Dan krijgt de ander zeker gelijk

 

Een goede therapeut geeft je partner inderdaad gelijk. En als de therapeut uitmuntend is, geeft hij of zij jou óók gelijk. Relatietherapie gaat namelijk over beide partners horen en zien, en niet over gelijk krijgen. Want gelijk heb je al. Het is veel interessanter om te kijken waardoor het komt dat je het niet zo voelt. Laat een therapeut dus vooral mee kijken naar jullie patronen, en minder naar de inhoud van de ruzies.

 

4. Ik heb geen tijd

 

Relatietherapie kost tijd. Het kost tijd die je niet hebt, omdat je druk bent of je geduld op is. Mijn advies is: maak je drukte of ongeduld onderdeel van de therapie. Daar heb je op andere levensgebieden ook veel profijt van. Daarnaast kun je met je therapeut afspreken of je wel of geen huiswerk wilt. Zorg ervoor dat je een therapeut vindt die het proces aanpast aan wat bij jou past, of die je doorverwijst naar iemand met een beter aansluitende werkwijze. Er zijn ook relatietherapeuten bij wie je via Skype terecht kunt (dit bied ik zelf ook aan).

 

5. Mijn partner wil niet

 

Iedereen heeft recht op zijn eigen proces. Dus als je partner er niet klaar voor is, dan kun je ook alléén beginnen met relatietherapie. Soms, als je partner de voortgang bij jou ziet, werkt de therapie aanstekelijk en komt hij of zij alsnog mee. Want stel je voor dat jullie relatiepatroon een dans is. Als jij van de woeste tango overgaat in een romantische rumba, kan de ander geen tango blijven dansen.

 

6. Dan moet ik aan de slag

 

Dat moet je zeker. Er zijn maar weinig momenten dat iets vanzelf verbetert. Gelukkig is het omgekeerde soms ook waar: dat het fijn is om zelf controle uit te kunnen oefenen. Maar over dit bezwaar kan ik kort zijn: wanneer je zelf niet aan de slag wilt, blijf dan weg van relatietherapie. Of het moet zo zijn dat je jouw blokkade om aan de slag te gaan, wilt pijlen, onderzoeken en bespreken bij een relatietherapeut. Want daar zijn relatietherapeuten goed in, om stap voor stap te gaan. En om soms zelfs even stil te staan en te verdragen dat er niets gebeurt. Dat gaat soms makkelijker met een beetje hulp van andere mensen, waaronder een relatietherapeut.

 

7. Relatieproblemen is iets dat we zelf moeten oplossen

 

Ik denk dat ik dit wel begrijp. Ik zeg ook wel eens tegen mijn partner dat alleen wij tweetjes weten hoe onze relatie écht is. En dat eigenlijk niemand hierover kan oordelen, behalve wijzelf. Deze gedachte is alleen nog maar meer gesterkt tijdens het uitoefenen van mijn vak. Een koppel weet eigenlijk zelf het beste wat werkt en wat niet werkt en welke adviezen er nodig zijn.

Maar dan denk ik ook aan het gezegde: ‘Een dwaas kan meer vragen stellen dan een specialist kan beantwoorden’. Het is juist een buitenstaander, die geen verstand heeft van jullie situatie, die vragen kan en mág stellen over jullie. En door die vragen komt in elke sessie informatie naar boven die je al had, maar toch zorgt voor een ander licht op de situatie. Daarnaast kan een derde, die jaar in jaar uit veertig uur per week relaties bestudeert, je informeren over de psychologie van relaties.

 

8. Ik ben te jong/oud voor relatietherapie

 

Het kan zijn dat je jézelf te jong of te oud voelt voor relatietherapie. Maar ik ontmoet mensen van 12 (bij gezinstherapie) tot 80 jaar. En ieder proces is een zinvol proces gebleken.

 

In geval van twijfel: doen!

 

Beter spijt van een risico dat je nam, dan spijt van een risico dat je niet nam. Tenminste, zo denk ik over het leven. Als het over relatietherapie gaat, zou ik bij twijfel dus ook de sprong wagen. Want je kunt pas zeker weten of iets bij je past, nadat je het probeerde. Gelukkig weten relatietherapeuten dat gesprekken ook over bezwaren gaan. Het is zelfs belangrijk om te spreken over je twijfels en verschillen in perspectief. Net als in iedere andere relatie. Met een relatietherapeut kun je hier veilig mee oefenen.

 

[EINDE GASTBLOG]

 

Wat je nog meer moet weten over relatietherapie

 

Mirella’s uitleg over wat een relatietherapeut doet, geldt natuurlijk als je een goede uitkiest. Want relatietherapeut is in Nederland geen beschermde titel, net zomin als psycholoog. Om je te helpen bij je keuze voor een therapeut, schreef ik eerder ‘Psychiater, Psycholoog, Psychotherapeut… Wanneer Naar Wie?‘. Dat artikel kan je ook van pas komen bij het kiezen van een relatietherapeut.

Op de homepage van Psycholoogmirellabrok.nl vind je alvast een verzameling van nuttige artikelen om meer inzicht te krijgen in relaties.

Twijfel jíj over je relatie? Wil je een nieuwe aangaan? Of ben je gewoon benieuwd naar verbetertips? Dan zijn de tips uit het boek ‘Het relatieparadijs’, waarover ik eerder schreef, ook een aanrader.

 

Een relatietherapeut. Zelf heb ik er geen ervaring mee. Maar ik zou er zeker gebruik van maken als het nodig was. En jij? Leuk als je het met ons deelt in de reactieruimte hieronder!

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Comments
  • tamara
    maart 21, 2018

    Ik denk als je het nodig heb dat je er dan ook gewoon aan moet geloven om zoiets te gaan doen. zeker als je je relatie wil redden

  • Manon
    maart 19, 2018

    Ik denk dat je allebei echt moet willen als je dat voorbeeld niet zou willen dan houdt het helaas op

  • MC Kleuver
    maart 19, 2018

    Ik heb geen tijd vind ik erg sterk. Steek er tijd in zou ik zeggen. Zo’n relatie heb je voor (langere) tijd gehad. Wil je dit zomaar weggooien?

  • Laura Martens
    maart 19, 2018

    Interessant! Ik houd ervan om dit soort dingen te lezen! Ik heb het gevoel dat er een soort taboe heerst op de relatietherapeut en dat het als falen wordt gezien als je deze nodig hebt. Zo jammer! Het kan enorm helpen, kan ik me zo voorstellen. Laat ieder hier gewoon in. Goed artikel!

  • Mariëlle
    maart 19, 2018

    Ik sluit me helemaal aan bij al deze punten. Ik hoor het vaak om me heen en ook van mijn eigen partner, terwijl ik vind dat een stukje coaching (dat is zoals ik het zie) helemaal geen kwaad kan. In het ergste geval doe je er niks mee als het niet verhelderend werkt 😉

  • Nicole Orriëns
    maart 19, 2018

    Ik geloof wel in relatietherapie, en vind het op z’n minst de moeite van het proberen waard.

  • Wat een waardevol artikel. Zeker voor mensen die opzien tegen de stap naar een relatietherapeut, waarschijnlijk vaak vanwege stap 1. Ik denk dat aan jezelf en je relatie werken altijd leerzaam is. Op welke manier je doet is aan jou, maar jezelf ontwikkelen is zo enorm belangrijk.

  • Fleur
    maart 19, 2018

    Ik heb ooit wel eens een sessie gedaan, als een soort APK. Het was verhelderend, maar gelukkig hebben mijn vriend en ik een prima relatie en kunnen we de hobbels prima samen nemen

  • Ann
    maart 19, 2018

    Lijkt me zeker een handige hulp bij relatieproblemen. Maar je moet jezelf wel even overwinnen, denk ik. Niet makkelijk.

My Facebook Page