Afkomen van eenzaamheid? 5 profs adviseren je hóé

Ben je eenzaam en ben je er klaar mee? Wil je iemand helpen die eenzaam is? Ik ging op zoek naar tips voor hoe je van eenzaamheid afkomt op websites van professionals (en kwam ook uit bij een tv-programma). De vijf beste adviezen op een rij.

 

Zelf voelde ik me in m’n twintiger jaren ook een tijd eenzaam, terwijl ik toch een leuke baan, hobby’s en vriendinnen had. Een derde van de Nederlanders voelt zich wel eens eenzaam en acht procent zelfs heel erg. Ouderen zijn vaker sociaal eenzaam, wat betekent dat ze te weinig mensen om zich heen hebben. Jongeren voelen zich eerder emotioneel eenzaam. Ze hebben genoeg mensen om zich heen, maar voelen met niemand een diepe band. Hoe dan ook: eenzaamheid is echt een rotgevoel. Daarom: voor iedereen die er last van heeft of een eenzame vriend(in), collega, buur, grootouder of wie dan ook wil helpen: hopelijk zit er iets bij waar je wat mee kunt.

 

Eenzaamheid initiatieven: 9 redenen waarom ze niet werken en wat jij er aan kunt doen

(Jeannette Rijks, Eenzaamheid Informatie Centrum)

Volgens Jeannette, eenzaamheidsdeskundige van het eerste uur, is iemand helpen om zijn of haar eenzaamheid op te lossen niet een kwestie van uitjes organiseren of mensen met elkaar in contact brengen. Eenzaamheid zit complex in elkaar en je kunt het niet oplossen voor een ander. Wat je wel kunt doen: meer leren over eenzaamheid, er meer begrip voor krijgen, het bespreekbaar maken en iemand die eenzaam is wijzen op de noodzaak van hulp. Bij het vinden van die hulp biedt het Eenzaamheid Informatie Centrum dan weer hulp.

 

Nooit meer alleen

(Omroep Max)

‘Nooit meer alleen’ is een zevendelige televisieserie uit 2015 over het leven van vijf eenzame mensen die – met hulp van Jeannette Rijks – bouwen aan een nieuw sociaal netwerk. Boordevol tips en zeker niet alleen interessant voor 50-plussers.

 

Tips om eenzaamheid te verminderen

(Coalitie Erbij – Nationale coalitie tegen eenzaamheid => Deze coalitie is inmiddels opgeheven; de link verwijst nu naar een andere pagina met de tips)

Via Coalitie Erbij strijden landelijke organisaties in de zorg- en welzijnssector tegen eenzaamheid in ons land. Op hun website staan onder andere ervaringsverhalen en informatie over het omgaan met eenzaamheid. De tips die de Coalitie bijvoorbeeld geeft aan wie zich eenzaam voelt? Vijzel oude contacten op, breng meer diepgang aan in bestaande contacten, vraag en geef hulp, oefen jezelf in small talk, zoek lotgenoten en doe vrijwilligerswerk.

 

Eenzaamheid met de feestdagen

(Therapieland.nl)

De feestdagen: ook zoiets… Voelde je je al eenzaam, dan voel je je met de feestdagen zo mogelijk nog rotter. Therapieland.nl, die een online behandeling aanbiedt tegen eenzaamheid, geeft een paar handige feestdagen-tips: ga naar de bioscoop, bezoek een chatsite waar mensen komen die zich ook eenzaam voelen of boek een kerstreis voor alleenstaanden… En voor wie dit soort stappen te groot zijn: zoek professionele hulp.

 

Eenzaamheid bij jongeren. Tijd voor verandering, 5 eenvoudige tips

(Albert Sonnevelt)

Ook onder jongeren komt eenzaamheid regelmatig voor. Een aantal voorbeeldtips die psycholoog Albert Sonnevelt geeft om van eenzaamheid af te komen: beperk je sociale-media-activiteiten; plan je vrije tijd vol; raap jezelf bij elkaar en ontplooi activiteiten die je normaal niet zo snel doet. Er zitten overigens ook bruikbare tips voor ouderen tussen.

 

Heb jij nog goede tips tegen eenzaamheid? Share the knowledge en stuur een reactie op dit bericht.

 

[Bronnen:  Trouw.nl; Wikipedia.org]

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
  • Miriam
    juli 12, 2016

    Dank je wel! Dat komt er inderdaad ook nog eens bij… Sociale contacten geven sociale steun, met minder stress als gevolg, en daarmee minder stressgerelateerde ziekten.

  • Elly
    juli 12, 2016

    Wat een goed artikel. Ik heb ook gelezen dat eenzaamheid slecht voor de gezondheid is trouwens.

Vorige
Psychiater, Psycholoog, Psychotherapeut… Wanneer Naar Wie?
Afkomen van eenzaamheid? 5 profs adviseren je hóé

My Facebook Page