Lichter leven en werken? Lees dan dit! (+ win een boek!)

‘Evenwichtskunst: lichter leven en werken’. Bij deze titel moest ik eerlijk gezegd denken aan een boek uit de alternatieve hoek. Zo’n boek waarvan ik de kriebels krijg. Met van die onmogelijke boodschappen, zoals: ‘waar je loopt, schijnt de zon: ontspan, geniet en laat het los!’ Maar niets is minder waar. Toen ik de achterkant van het boek las, wist ik: dit is zóó wat voor mij! En voor velen met mij, vrees ik… 

Kom jij structureel tijd te kort, ben je altijd druk, gun je jezelf te weinig rust en negeer je de signalen van je lichaam? Dan is dit boek voor minder stress in je leven, met ‘succesnummers’ uit de psychologenpraktijk, zeker wat voor jou! En nog wat leuks: ik mag van de schrijfster, Saskia de Bel, arbeids- en gezondheidspsycholoog, een boek onder de geïnteresseerden verloten! 

 

Waarom ik dit boek écht een aanrader vind?

 

 • Het telt slechts 64 pagina’s en leest lekker weg, zodat het lezen van dit boek er ook nog wel bij past in je drukke schema ;-).
 • Het bevat – heel realistisch – als uitgangspunt, dat teveel stress niet een-twee-drie is opgelost en dat we nu eenmaal in een ’turbotijdperk’ leven (dus vrees niet voor adviezen als: ‘begin de dag met een boswandeling’ en ‘lees elke week een goed boek’, wat voor de meeste drukbezette mensen écht een utopie is).
 • Er staat een duidelijke uitleg in wat stress met de chemische stofjes in je hoofd doet, en daarmee met je lichaam (en waarom je vooral niet moet denken dat er van hard werken – zonder voldoende ontspanning – nog nooit iemand is dood gegaan…).
 • Het is gebaseerd op actuele, wetenschappelijke inzichten, zoals: als je je rot voelt, komt dat vaak door onrealistische overtuigingen. Dit combineert Saskia de Bel met twintig jaar psychologenpraktijk-ervaring. Wat werkt nou écht voor mensen die steeds over hun grenzen heen gaan maar het moeilijk vinden om het anders te doen; die steeds in de vijfde versnelling zitten en dat willen veranderen; die thuis hun werk niet kunnen loslaten; die hebben ingeteerd op zichzelf en daar helemaal klaar mee zijn?
 • Het zit boordevol praktische tips, die je meteen kunt toepassen, bijvoorbeeld deze:

 

Minder stress: praktische tips die je meteen kunt toepassen

 

Tegelijkertijd werken, voor je kinderen zorgen, partner zijn en ook nog eens een leuk sociaal leven onderhouden: dat leidt natuurlijk wel eens tot spanningen… Bij menigeen zelfs tot zoveel dat lichamelijke aandoeningen door stress en overspannenheid, burn-out of depressie op de loer liggen…

 

Wat kun je zoal meteen doen om het tij te keren?

 • Hou op met pleasen! Met een gemiddelde gevoeligheid voor anderen, dus niet teveel of te weinig, ben je goed in staat om zowel goed voor jezelf als de ander te zorgen.
 • Hou een week of twee, drie een ‘energielogboek’ bij, waarin je achter elke activiteit (dus ook tv-kijken, bellen met een collega, de was doen…) een plusje zet bij ‘geeft me energie’ en een minnetje bij ‘kost me energie’. Zo maak je inzichtelijk welke activiteiten het meest bijdragen aan je geluksgevoel en welke het minst; en weet je welke ‘energievreters’ je moet aanpakken en welke energiegevers je ter compensatie kunt inzetten.
 • Doe wat vaker iets cultureels. zoals een voorstelling bezoeken, naar de film of een concert gaan. Uit onderzoek blijkt dat je bij uitstek bij dit soort activiteiten stressverminderende hormonen aanmaakt.
 • Koop het boek ‘Evenwichtskunst: lichter leven en werken’ met nog veel meer van dit soort praktische tips ;-).

 

Eyeopener

 

Wat ik de grootste eyeopener vond uit ‘Evenwichtskunst: lichter leven en werken’? Dat je lichaam, als je telkens druk bent en de hoeveelheid adrenaline in je bloed oploopt, zich als het ware instelt op een andere uitgangswaarde. Het verhoogde adrenalineniveau wordt ‘de standaard’. Daardoor voel je je voortdurend rusteloos en moet je steeds meer actie ondernemen om je goed te voelen. Je kunt niet meer ‘relaxed’ relaxen. Zodra je op de bank neerploft, doemt het volgende klusje alweer op in je hoofd. Een tijdje houd je dat natuurlijk wel vol, maar als je te lang op volle toeren draait, betaal je daar vroeg of laat (soms pas na vele jaren) een prijs voor…

 

Denk je dat jij (net als ik) wel wat kunt opsteken van ‘Evenwichtskunst: lichter leven en werken’? Of wil je er een ander blij mee maken? Doe dan mee met de loterij! Wat moet je doen? Heel simpel: maak je interesse kenbaar via het reactieformulier onderaan deze pagina! Op 10 augustus 2016 trek ik de winnaar.

(Reclame maken voor de winactie, bijvoorbeeld door dit blogbericht te delen op social media, mag natuurlijk altijd ;-))

 

Kun je niet wachten op de loterij en wil je het boek ‘Evenwichtskunst: lichter leven en werken’ nú hebben (of had je helaas niet het winnende lotnummer…), bestel dan het E-book voor maar € 5,95! Wil je de paperback-versie, stuur dan even een e-mail naar info@saskiadebel.nl.

 

Ben je niet zo’n boekenwurm maar hou je wel van Italië? In september 2016 (en vaker) geeft Saskia de Bel daar een 4-daagse workshop Evenwichtskunst.

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 Comments
 • Marsha
  juli 13, 2020

  Ik ben al een tijdje op zoek naar een niet-zweverig, realistisch boek dat mij met praktische tips kan helpen om mijn leven relaxter te leven, dit boek klinkt als zo’n exemplaar. Ik loot dus graag mee!

  • Miriam
   juli 13, 2020

   Hoi Marsha, het is inderdaad een aanrader! Maar de actie is al verlopen: die is uit 2016 🙂

 • Gea
  juli 31, 2016

  super welkom!
  als alleenstaande moeder van 3 pracht kinderen en allen een trauma rijker, heb ik de 5 jaar al veel geleerd, toch is iedere kijk en inzicht welkom!
  Ik doe mee!

 • Chris
  juli 30, 2016

  Erg herkenbaar en interessant om meer over te weten te komen, ik doe dus graag mee aan deze winactie!

 • Myrthe
  juli 30, 2016

  Hier zou ik natuurlijk kunnen schrijven dat het voor ‘een vriendin’ is …. maar zelf heb ik het boek net zo hard nodig. Dat wordt dus met elkaar delen, zowel het boek als de ervaringen.

 • Aniek
  juli 30, 2016

  Ik loot graag mee.

 • Anita H.
  juli 29, 2016

  Ik maak heel graag kans op dit boek.

 • Marleen Verschuure
  juli 29, 2016

  Graag! Ik probeeer iedere dag een rustmoment te creeeren en aandacht te hebben voor een tempovermindering! Dat gaat met vallen en opstaan.

 • Robin Saris
  juli 28, 2016

  Graag doe ik mee met de loterij 🙂 Groetjes, Robin

 • Karin
  juli 26, 2016

  Een 32-urige werkweek, een gezin met 4 kinderen en daarbij een opleiding volgen.
  Of ik stress heb en een onbalans tussen werk en prive, inspanning en ontspanning? Jaaaaaaa! Dat heb ik! Saskia de Bel’s boek is dus gewoon een noodzakelijke musthave voor mij. Ik ga eind augustus op vakantie. Hoop dus dat ik win en het boek dan mee mijn koffer in kan nemen! 🙂

 • Esther
  juli 25, 2016

  Ik ben heel erg benieuwd naar het boek en hoe het boek me kan helpen meer te ontspannen en lichter in het leven te staan!

  • Puck van der Wees
   juli 25, 2016

   Evenwichtskunst: lichter leven en werken, lijkt mij een geweldige aanvulling om meer balans in mijn leven te kunnen creëren.

   Hartelijke groet, Puck.

 • Anna
  juli 25, 2016

  Altijd druk,ik wil graag lichter leven en werken Erg benieuwd naar het boek.

 • Dunja
  juli 25, 2016

  Druk, druk, druk… Ik kan wel wat tips gebruiken om dat adrenalinepeil weer iets te verlagen en doe daarom graag mee met de verloting van het boek!

 • Judith
  juli 24, 2016

  Heel erg herkenbaar! Waar is de tijd gebleven dat je de (innerlijke) rust had om een middag een boek te lezen?! Dus ik hou mij aanbevolen voor de tips uit het boek!

Vorige
Afkomen van eenzaamheid? 5 profs adviseren je hóé
Lichter leven en werken? Lees dan dit! (+ win een boek!)

My Facebook Page