Saai, maar móét je weten: bouwstenen van je zenuwstelsel

Het is misschien een beetje saai, maar om iets van je eigen (en andermans) doen en laten, gedachten en emoties te begrijpen, moet je ook écht iets weten van wat er zich allemaal afspeelt onder je hersenpan. Eén van de must knows is: de bouwstenen van je zenuwstelsel. Na het zien van deze 10-minuten-video weet je er alles van!

 

Maar eerst: waarom is je zenuwstelsel zo belangrijk? Omdat dit minutieuze netwerk van verbindingen in je lichaam is opgebouwd uit zenuwcellen, of neuronen, die dag en nacht met elkaar communiceren. Ze zorgen ervoor dat je kan bewegen, luisteren, denken, dromen en ga zo maar door. De meeste neuronen zitten in je hersenen en ruggenmerg, maar ze komen overal in je lichaam voor. Je hebt er waarschijnlijk minstens honderd miljard!

 

Iedereen een andere bedrading

 

Het grootste deel van je neuronen wordt aangemaakt voor je geboorte. Maar neuronen die je niet gebruikt, sterven af; in sommige hersendelen komen er nieuwe neuronen bij; en omgevingsfactoren, zoals alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap, hebben een negatieve invloed op neuronen. Kortom: ieders bedrading ziet er anders uit en ontwikkelt zich anders.

 

Psychische problemen door neuronen

 

De communicatie binnen een neuron is een elektrochemisch proces; scheikundige processen leiden tot een elektrisch signaal. De communicatie tussen neuronen is chemisch. De chemicaliën die hierbij betrokken zijn, heten neurotransmitters.

 

Problemen in de communicatie tussen neuronen zorgen onder andere voor ernstige psychische aandoeningen, zoals multiple sclerose (beschadiging myelineschede), dementie (geleidelijke aantasting zenuwcellen), schizofrenie (hierbij speelt de neurotransmitter dopamine een rol) of depressie (hierbij speelt de neurotransmitter serotonine een rol). Medicijnen en drugs beïnvloeden de communicatie tussen neuronen.

 

Myelineschede? Zenuwcellen? Neurotransmitter? Duizelt het je al? Na het zien van dit filmpje, weet je er alles van!

 

   

Is het verhaal over de bouwstenen van je zenuwstelsel je duidelijk geworden?

 

[Bronnen: Psychologie, Marc Brysbaert]

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties

Vorige
Autisme: je zal het maar hebben
Saai, maar móét je weten: bouwstenen van je zenuwstelsel

My Facebook Page