“Het leven is soms best een gedoetje”: filosoof en Denker des Vaderlands René Gude zei het al. Psychologen, psychiaters en psychotherapeuten leren tijdens hun studie en werk een overvloed aan tips & tricks om er, al met al, een zo leuk mogelijke aangelegenheid van te maken. Maar tenzij je met ze te maken krijgt, blijven veel van deze gelukstips voor anderen verborgen schatten. Terwijl… wie wil er nou niet gelukkig zijn? Open dus met die schatkist!
1. Niet klagen maar wensen
Heb je de neiging om je verwachtingen, verlangens en behoeften te formuleren als verwijten aan anderen? (“Aargh! Ze willen gewoon niet, kunnen het niet of maken er een potje van!”) Vooral anderen die belangrijk voor je zijn, zoals je partner, ouders, kinderen, collega’s en leidinggevenden? Ga dan eens op zoek naar wat er achter je verwijt zit! Vaak blijkt dat een verlangen te zijn. Als je dát benoemt, heb je veel meer kans van slagen om iets gedaan te krijgen dan bij een verwijt. Dus: “Je bent altijd met je werk bezig” wordt: “Ik wil meer tijd en aandacht van je”. In plaats van: “Je laat altijd de rommel achter je kont slingeren” zeg je: “Ik wil dat je je spullen zelf opruimt”. En van: “Je begint steeds meer op je moeder te lijken” maak je: “Ik zou graag anders met je oud worden dan onze ouders deden”.
2. Doe alsof je € 50 bent
Kan je zelfbeeld of eigenwaarde wel een oppepper gebruiken? Volg dan dit recept! Men neme: een briefje van vijftig euro of meer. Men vrage: “Hoeveel is dit briefje waard?” (vijftig euro dus). Maak er vervolgens een prop van, gooi het op de grond, stamp erop met je voeten, doe alsof je erop spuugt, gooi het tegen de muur en veeg het langs je achterste. Vouw het briefje ten slotte open en stel jezelf weer de vraag: “Hoeveel is dit briefje waard?” Nog steeds vijftig euro natuurlijk… Zo is het ook met je eigenwaarde: wat iemand je ook aandoet, je eigenwaarde kan niemand je afnemen!
3. Schaf problemen af
Heb je de neiging om problemen als een vaststaand iets te zien: moeilijk of niet oplosbaar? Schaf ze dan gewoon af! Bedenk dat je vaardigheden nodig hebt om iets te kunnen. Zo is een timmerman vaardig met een hamer, een schilder met een kwast en een goede lezer met taal. Als je een probleem hebt, mis je dus eigenlijk een vaardigheid. Dus als je slordig bent, mis je de vaardigheid om netjes op te ruimen. En als je druk bent, mis je de vaardigheid om rustig aan te doen. Het gaat er dus om dat je werkt aan je vaardigheden. Dáár word je beter van. Bovendien helpen anderen je er graag bij en voelt het lang niet zo zwaar als een probleem hebben. Je bent, net als iedereen, gewoon een mens in ontwikkeling.
4. Gedraag je als slappe spaghetti
Vind je het moeilijk om te ontspannen? Denk dan eens aan een pak spaghetti. Je weet wel, van die stijve, kaarsrechte stengels. Span voor het bijbehorende gevoel een paar tellen zoveel mogelijk spieren aan. Laat je daarna slap naar beneden zakken als gekookte spaghetti. Als je de afwisseling van aan- en ontspanning regelmatig oefent, leer je je lichaam om niet steeds onder spanning te staan. Je kunt dit – na wat oefening – ook toepassen om je minder gespannen te voelen in een beangstigende situatie. Simpel, maar effectief!
5. Je hebt nog één jaar te leven…
Het besef dat je doodgaat, helpt je te voelen wat je belangrijk vindt in het leven. Stel dat dit je laatste jaar op aarde is, wat roept dit idee bij je op? Zou je gewoon verder gaan met je leven, of er iets aan veranderen? Wat zou je bijvoorbeeld allemaal nog willen doen en wat niet meer? En last but not least: wat houdt je tegen om deze dingen nu al te doen of te veranderen!
Wil je nog meer pronkstukken uit de schatkist van de psycholoog in de categorie ‘gelukkig zijn’? Lees dan:
- De schatkist van de therapeut: oefeningen en strategieën voor de praktijk – M. Gundrum & N. Stinckens
- De speeltuin van de kindertherapeut: oefeningen en handvatten voor de praktijk – D. Huis in ’t Veld – Verhoeven
Uit deze twee boeken komen de genoemde tips & tricks.
In dit blogbericht vind je ook een hoop succesnummers uit de psychologenpraktijk: 28 Top tips tegen piekeren, stress en wakker liggen
Gelukkig zijn: wat is jouw gouden tip?
Fleur
juli 31, 2017Mijn oma zei altijd: als klagen zou helpen had ik het allang gedaan. Ik probeer ook zoveel mogelijk te leven zonder verwachtingen. Dan kunnen de dingen ook niet tegenvallen.
Miriam
juli 31, 2017Dat vind ik een goeie van je oma, die onthoud ik! (Al beloof ik niet dat ik me er nooit meer schuldig aan maak ;-))
Nathalie - Volgmama
juli 31, 2017Moest wel even lachen om tip 4, de benaming slappe spaghetti haha. Mijn tip is doe wat je leuk vind.
Miriam
juli 31, 2017Ha, ha, ik kan er niks aan doen, zo staat het in het boek 😉
Marieke
juli 30, 2017Wat een mooie tips! Dit vond ik echt een hele leuke post om te lezen! Ik heb de link even opgeslagen 😉
Bianca Schrijft
juli 30, 2017Vooral de €50,- stelling spreekt me aan. Met iedere deukje voel ik me minder waard en dat is b…..t. kijken of ik mijn minste kan veranderen.
Sherry
juli 29, 2017Wat een handige levenslessen. Je leven nemen en accepteren zoals het is maakt mij gelukkig. Hetgeen doen wat ik leuk vind maakt mij gelukkig. Het is zeker een interessant onderwerp.
Maaike
juli 29, 2017Mooie tips. Ik vind het negatieve loslaten soms moeilijk, maar sommige dingen zijn hoe je er ook mee omgaat gewoon beroerd. Toch helpen dit soort technieken zeker om er minder negatief mee om te gaan.
Miriam
juli 31, 2017Thanks! Helemaal mee eens!
Marsha
juli 29, 2017Wat een super handige tips heb je gegeven! Daar heb ik echt wat van, nu nog in praktijk brengen! 😉
Cassandra
juli 29, 2017Dit zijn nog eens handige lessen in omdenken! Hier heb ik zeker wel iets aan, ik kan dat verwijtende nog wel eens doen merk ik nu ik dit lees, vind vooral die uitspraak dat je liever samen anders oud wordt echt een hele goede!
Sofie
juli 28, 2017Erg interessant om te lezen, vooral nummer 5 vind ik een goede tip!
Nicole Orriëns
juli 28, 2017Ik vind de beste tip eerlijk gezegd om te accepteren dat het leven soms gewoon even snert is. En daar hoef je niet altijd wat aan te doen. Het is nu eenmaal zo, en niets blijft ooit hetzelfde. Dus ook rottige tijden niet.