Hoe Krijg Je Altijd Gelijk? (+ Win het boek!)

Aan het begin van mijn carrière kon ik hoogst verontwaardigd zijn als de directie mijn goed onderbouwde advies afschoot. Het ‘stomme’ idee van een of andere manager won het dan wel. “Er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen”, zei mijn leidinggevende dan. Had ik toen maar geweten wélk verschil. Ben jij er ook benieuwd naar? Lees dan alvast deze vijf tips & tricks. En win meteen het boek ‘Hoe krijg je altijd gelijk?‘ van Leo Pot, met nóg 44 psychologische inzichten.

 

Tip 1: Straal autoriteit uit

 

Mensen zijn ontzettend gevoelig voor autoriteit (eerder schreef ik al over het beroemde Milgram-experiment). Waarschijnlijk omdat je als kind al leerde te gehoorzamen. Dus als je geen bestuursvoorzitter of professor bent, wees dan creatief. Zo doen een duur maatpak, dure auto of juwelen wonderen. En ook al heb je een eenmanszaak, noem jezelf ‘oprichter van bedrijf X’. Je kunt je ook beroepen op andere mensen met autoriteit, zelfs als het niet klopt (‘de CEO zegt het’; ‘ik las onlangs in een studie…’).

 

Tip 2: Vlei mensen de hemel in

 

Als je aardig bent voor anderen, doen ze veel makkelijker wat je wilt. Dus zeg bijvoorbeeld: “Als deskundige op dit terrein begrijp je ongetwijfeld waarom…” Of: “Aan iemand met jouw kwaliteiten hoef ik niet uit te leggen dat…”. Succes verzekerd. Zelfs als iemand doorheeft dat je het eigenlijk niet meent.

 

Tip 3: Trakteer op gebak

 

Het wederkerigheidsbeginsel, waaronder ook tip 2 valt, is een middel bij uitstek om iets van anderen gedaan te krijgen. Daarom werkt het ook zo goed om gebak mee te nemen als je je voorstel er doorheen wilt krijgen. Het liefst gebruik je als excuus voor je traktatie iets persoonlijks, zoals je trouwdag of het afzwemmen van je dochter. Want dat maakt je meteen meer mens. En een persoonlijk verhaal raakt sowieso meer.

 

Tip 4: Ga voor zwart-wit

 

Hoe simpeler je zaken voorstelt, hoe effectiever. Zo werkt het goed om net te doen alsof er maar twee keuzemogelijkheden bestaan. Neutrale of genuanceerde opties laat je buiten beschouwing. Managers zijn bijvoorbeeld dol op de uitdrukking: ‘Als je geen deel bent van de oplossing, dan ben je deel van het probleem’.

 

Tip 5:  Praat in beelden

 

Kopvoddentaks (belastingsubsidie op hoofddoekjes), villasubsidie (hypotheekrenteaftrek), linkse hobby’s… Onder andere politici zijn gek op dit soort ‘framing’. Met metaforen of stereotypen, vervat in een paar woorden, activeer je een compleet verhaal in de hersenen van je toehoorders. Natuurlijk zorg je ervoor dat het jóúw verhaal is.

 

Neem genoegen met gelijk hebben

 

Denk je na het lezen van deze vijf tips & tricks: getverderrie, hier hou ik helemáál niet van (dat had ik in ieder geval regelmatig toen ik het boek las). Dan kun je natuurlijk ook genoegen nemen met gelijk krijgen van jezelf. Gewoon, omdat je gelijk hebt 😉 . De grens tussen maatschappelijk geaccepteerde beïnvloeding en manipulatie is namelijk heel dun, zo schrijft ook Leo Pot…

Maar of je de 49 tips uit het boek ‘Hoe krijg je altijd gelijk?’ nu toepast of niet, handig is het wel om ze te kennen: deze wetenschappelijk onderzochte, en dus bewezen effectieve technieken. Want je loopt elke dag het risico dat een ander jou manipuleert!

 

Een deel van onze hersenen werkt nu eenmaal intuïtief, automatisch en snel. En dat deel is nog altijd dominant, ook al is het resultaat niet optimaal. Als je je gelijk wilt krijgen, moet je mensen dus vooral verleiden om dat primitieve hersendeel te gebruiken. En dat gaat simpeler dan je denkt…

Zie ook mijn eerdere bericht over dit onderwerp: 3 trucs met normen en waarden die je moet kennen.

 

Tip voor feestdagen!

 

Wil je iemand (OF JEZELF) een leuk, luchtig, handig, herkenbaar en tegelijk verrassend boek cadeau geven? Dan kom je met ‘Hoe krijg je altijd gelijk’ van Leo Pot zeker goed voor de dag. Ik las het in een paar uurtjes uit. Maar moet nog wel even gaan oefenen met de inzichten 😉 .

Je kunt het boek natuurlijk ook gewoon winnen, want de schrijver stelde een exemplaar beschikbaar om te verloten. Doe je mee? Laat dan een berichtje achter in de reactieruimte onderaan dit bericht. Op 10 december 2017 maak ik de winnaar bekend. 

 

 

Eerder schreef Leo Pot de marketing- en salesbestseller ‘Hoe pak je een oen zijn poen’. Ook handig 😉 !

 

 

Welke techniek om je zin te krijgen pas jij met succes toe? Of aan welke (van een ander, die je doorhebt) erger jij je kapot? 

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 Comments
 • Ilona
  december 1, 2017

  Lijken me zeer fijne tips, maar altijd gelijk krijgen lijkt me ook niet fijn 😀

  Ilona

 • Judith
  november 28, 2017

  Mijn man is zo een type, hij heeft altijd gelijk ook al heeft hij het niet. Dat boek zou ik (samen met wat discussies) heel graag willen winnen!

  • Miriam
   december 10, 2017

   Beste Judith, dan hoop ik dat je je man vanaf nu kan gaan overtroeven ;-). Je bent – na eerlijke loting – de winnaar van het boek! Als je me een mailtje stuurt met je adres, stuur ik het je zo snel mogelijk toe. Alvast veel leesplezier! Ik ben t.z.t. benieuwd wat jij van het boek vindt!

   • Judith
    december 11, 2017

    Wow wat super leuk!!! Dank je wel!! Mega blij mee!!

 • Debbythechocoholic
  november 28, 2017

  Trakteer op gebak, die ga ik onthouden! Zo een handige tips, dankjewel 🙂

 • San
  november 28, 2017

  Lijkt me een erg interessant en praktisch toepasbaar boek. Ben erg benieuwd en maak graag kans op het boek 🙂

 • Anita H.
  november 27, 2017

  Ik probeer mijn standpunten “gewoon” zo goed mogelijk te onderbouwen. En moet toegeven dat ik vrij vaak geen gelijk krijg. Dus die tips kan ik wel gebruiken.

 • esther perfors
  november 27, 2017

  Leuke tips! Ik geloof vooral in synchroniciteit en sinds een tijdje ervaar ik ook echt dat dat werkt!

 • Sofie
  november 27, 2017

  Ik vind het zeker handige tips. Ik denk vooral dat tip 3 goed werkt! 🙂

 • Patricia
  november 27, 2017

  Ik ben heel nieuwsgierig of het opvolgen van al deze tips ook daadwerkelijk gaat leiden tot het feit dat ik altijd gelijk heb (en krijg 😉 ), dus ik doe graag mee met de prijsvraag 🙂

 • Marion
  november 27, 2017

  Goeie tips. Ik ben het met je eens dat je met positiviteit veel verder komt dan met te kritisch zijn. Zelf ga ik voor tip 2: maar dan in de vorm van aardig zijn.

 • Nicole Orriëns
  november 27, 2017

  Ik vind het leuke tips! Volgens mij zijn ze zeker effectief : )

 • querine
  november 27, 2017

  De titel sprak me al aan maar na het lezen van alle punten wil ik niets liever dan het boek lezen!
  ik ben eigen ondernemer en mijn werknemers zijn soms rond mijn leeftijd en ik denk dat ik nog wel wat kan hebben aan de tips uit het boek

 • Malou
  november 27, 2017

  Handige tips, ik kan me voorstellen dat trakteren op gebak goed werkt haha!

Vorige
Een Kijkje Achter De Schermen Van Dit Blog
Hoe Krijg Je Altijd Gelijk? (+ Win het boek!)

My Facebook Page