Waarom Je Loslaten Moeilijk Vindt (+ Simpele Tip!)

Ben jij wel eens blijven hangen in een baan die je weinig voldoening meer gaf? Of in een relatie die je meer verdriet dan lol opleverde? Of in een saaie studie? Welkom bij de club! Iedereen heeft dit soort ervaringen. Van verliezen, waaronder het loslaten van (belangrijke) vertrouwde situaties, houdt namelijk niemand. Studentencoach Marloes van der Hoeven, die blogt op marloesvanderhoeven.nl, legt uit waarom we massaal lijden aan ‘verliesaversie‘. En hoe je die – met één simpele tip – juist in je voordeel benut!

 

[GASTBLOG]

 

Als je weekend altijd 5 dagen te kort is

 

We kennen allemaal mensen in onze omgeving (of misschien ben je het zelf!) voor wie het weekend vijf dagen te kort is. Mensen die op zondag balen dat het morgen alweer maandag is, omdat ze dan weer naar hun werk moeten. Mensen die bepaald niet van hun hobby hun werk hebben gemaakt, maar die werk zien als een noodzakelijk kwaad om te voorzien in hun levensonderhoud. En om in de tijd dat ze niet werken genoeg geld te hebben om wél leuke dingen te kunnen doen.

Wanneer je met hen in gesprek gaat, zullen ze zeggen dat ze best graag iets anders zouden willen doen, maar simpelweg geen flauw benul hebben wát dan. Ze weten hoogstens dat ze meer in contact met mensen willen zijn en graag andere mensen zouden willen helpen, maar daar houdt het vaak op. Met als gevolg dat er niet zoveel gebeurt en ze blijven zitten waar ze zitten.

 

Soms een beetje geluk

 

Ook ik heb in het verleden baantjes gehad waar ik op z’n minst niet blij van werd en waar ik het wereldrecord van negen tot vijf naar de klok kijken verbeterde. En ook ik vond het altijd moeilijk om te bedenken wat ik echt zou willen doen. Ik wist best wat ik leuk vind en waar mijn interesses liggen, maar ik was niet in staat om dit te koppelen aan een mogelijke carrière.

Ik had gewoon een beetje geluk dat ik door een vriend gebeld werd met de vraag of ik het leuk zou vinden om op de Hogeschool Rotterdam te komen werken. Ik zou een aantal lessen gaan geven en studenten gaan coachen. Werken met studenten en coachen leek mij leuk. En zo rolde ik in een baan waar ik dagelijks met plezier naartoe ga, en doe ik werk waar ik veel voldoening uit haal. Maar dat is nogmaals deels geluk!

 

We willen niet loslaten

 

Want uiteindelijk ben ik niet anders dan anderen, ik houd niet van het loslaten van (belangrijke) vertrouwde situaties, liefst houd ik alles zoveel mogelijk bij het oude. En de grote vraag is natuurlijk: waarom? Waarom zo lang blijven hangen in een situatie waarin we ons niet gelukkig voelen? En dan bedoel ik niet alleen die saaie baan, maar ook een studie volgen die totaal niet aansluit op je interesses en talenten, of in een relatie blijven die verre van ideaal is. Uiteindelijk blijven we met zijn allen liever in die slechte maar vertrouwde situatie dan dat we kiezen voor een nieuwe, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid betere situatie, die we niet kennen. Raar toch?

 

Verliesaversie

 

Raar, maar wel te verklaren. Dit heeft namelijk alles te maken met wat in de psychologie verliesaversie genoemd wordt. We houden er niet van iets te verliezen. Sterker nog, we haten verliezen. We vinden verliezen veel erger dan dat we iets winnen fijn vinden.

De verliesaversie-theorie van Daniel Kahneman (de auteur van ‘Ons feilbare denken‘, een aanrader!) en Amos Tversky, twee Israelisch-Amerikaanse psychologen, wordt vooral gebruikt in economische context. Wanneer mensen beleggen (of in het casino aan de roulettetafel staan), vinden ze 1000 euro verliezen vele malen erger dan dat ze 1000 euro winnen fijn vinden. Minimaal twee keer zo erg zelfs. En ken je dat, dat je op een boekingssite zoekt naar een hotel in Barcelona, en bij jouw favoriete hotel ziet staan: ‘nog 1 kamer beschikbaar’? Als je nu niet boekt, is de kamer weg en verlies je, denk je. Dus wat doe je: snel boeken die kamer!

 

Blijven is verliezen

 

Wij mensen zijn ingesteld op het minimaliseren van onze verliezen en veel van onze beslissingen worden hierdoor beïnvloed. Want bij elke beslissing die we moeten nemen, zullen we geneigd zijn om vooral potentiële verliezen te minimaliseren of vermijden. Dat was waarschijnlijk ooit, in de oertijd, een nuttig overlevingsmechanisme, maar dat is het tegenwoordig allang niet meer. Denk even terug aan die saaie baan, die studie die niet bij je past of die relatie waarvan je zelf ook wel weet dat het nooit leuker gaat worden. Waarom zou je koste wat kost niet willen verliezen wat niet goed is, om potentieel iets te winnen dat veel beter is?

 

Nu ben ik geen expert in alles, maar ik weet inmiddels wel dat als je de hele dag op de klok zit te kijken of het al vijf uur is, en je het hele weekend baalt dat het alweer bijna maandag is, het tijd is om even verder te kijken. Als iets structureel niet goed voelt, je niet gelukkig wordt van de dingen die je doet en de mensen met wie je tijd doorbrengt, dan is het tijd voor verandering. Al ben je de meest ongevoelige baksteen van het westelijk halfrond, dat gevoel klopt altijd.

 

Simpele tip!

 

Nu zullen we onze neiging om verlies te willen vermijden niet zo snel kunnen veranderen. Maar wat wél kan, is verlies opnieuw definiëren. Dus laten we het eens omdraaien en stellen dat in een rotsituatie blijven betekent dat je een potentieel betere situatie dreigt te verliezen. Elke dag weer. Blijven hangen in je huidige baan die je niet gelukkig maakt, betekent dus een leukere, meer bevredigende baan ergens anders verliezen. Blijven bij een partner die je niet gelukkig maakt, betekent een potentieel leukere, lievere, betere partner die ergens rondloopt, verliezen. Tijd om actie te ondernemen dus!

 

Ik ben benieuwd wat jij gaat loslaten na het lezen van dit gastblog van Marloes van der Hoeven over verliesaversie! 

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 Comments
  • Aatje
    maart 12, 2019

    loslaten! zoveel mensen hebben de mond er vol van. “je moet het gewoon lóslaten joh!’
    Maar zo eenvoudig is het niet. Vroeger (ja, klinkt oubollig) liet ik een baan waar ik me niet helemaal zo lekker bij voelde, gewoon schieten. Ja ook toen ik als huiseigenares er alleen voor stond en de hypotheek op tafel moest krijgen. Ik heb ook es een contract geweigerd omdat ik ‘weg’ wilde. Weg? vroeg mijn toenmalige manager. Ja, weg, op reis. Ik pak mn motor en ik ga op reis. Waar naartoe weet ik nog niet. Dat is allemaal lang geleden, zo’n 30 jaar geleden. Ik ben nu 56 en echt lekker loopt mijn relatie niet. Het lef om weg te gaan, heb ik echt niet. Ik ben bang, bang dat ik het niet red. De wereld is veranderd, zelf heb ik twee keer een burn out gehad in de tussentijd en ben ik er psychisch niet zo heel lekker aan toe.
    Loslaten, niet voor iedereen.

    • Miriam
      maart 18, 2019

      Hoe meer je te verliezen hebt, hoe moeilijker het is… Je kunt ook aan een minder rigoureuze vorm van ‘loslaten’ denken. Zoals patronen leren doorbreken in relatietherapie. Zie ook de tip van Esther hieronder.

  • Eddy De Kinder
    december 18, 2018

    Ik kan het verlies van mijn vriendin niet verwerken noch hanteren en ga gewoon kapot van verdriet omdat ik weet dat het nooit meer goed komt.
    Een psychiater heeft me gezegd dat de oorzaak van de breuk met mijn vriendin ligt in het feit dat ik in stress situaties mijn emoties niet kan beheersen en heeft me aangeraden om eens goed na te denken over welke strategie ik ga gebruiken om een tweede breuk met m’n vriendin te vermijden zodra we eventueel terug on speaking terms zouden zijn.
    Coping dus.Maar welke coping?
    Hoe kan ik inzicht krijgen in mezelf,mijn emoties onder controle leren houden om aldus te vermijden dat ik mijn vriendin en mezelf nogmaals zo diep ongelukkig,gekwetst en verdrietig te maken zoals recent gebeurd is door m’n eigen dwaze schuld.
    In feite voel ik me de grootste dwaas ter wereld.Want je moet wel gek zijn om zo’n op elk gebied prachtige vrouw als Brigitte kwijt te spelen door haar te beledigen inplaats van je redelijk en begripvol op te stellen.
    Het liefdesverdriet is zo groot en pijnlijk dat ik de wanhoop nabij ben en niet meer kan stoppen met huilen van spijt omdat ik mijn liefste Bieke zozeer gekwetst heb.

  • esther
    september 15, 2017

    Ik heb ooit geleerd dat loslaten niet hoeft, soms zelfs onmogelijk is waardoor je jezelf te veel druk oplegt. Het gaat vooral om ‘Anders vasthouden’. Dat werkt voor mij, vind het een hele mooie tip die ik kreeg van een coach!

    • Miriam
      september 17, 2017

      Da’s zeker een goeie (tweede) tip! Bedankt voor het delen!

  • Emma
    september 11, 2017

    Ik heb gelukkig niks meer wat ik moet loslaten, maar ik kan me er goed in vinden dat loslaten moeilijk is. Ik vond het drama om het uit te maken met mijn ex en al ging het al maanden slecht en wilde ik het al maanden uitmaken, het duurde lang tot ik de knoop doorhakte.

    Grappig dat ze op HR werkt, ik zit er op school haha

  • Fleur
    september 11, 2017

    Loslaten is zeker niet makkelijk omdat het nieuwe heel eng kan zijn. Ik probeer het zeker

  • Bianca
    september 11, 2017

    Ja loslaten vind ik soms zeker moeilijk, maar tegenwoordig (na heel wat vallen en opstaan) gaat het toch steeds wat makkelijker x

  • mirteblogt
    september 10, 2017

    soms vind ik loslaten wel moeilijk, maar het licht er net aan wat, bij bijvoorbeeld vrienden probeer ik er altijd veel moeite in de steken, maar als zij niks meer van zich laten weten, dan vind ik loslaten wel makkelijker

  • Sofie
    september 10, 2017

    Loslaten vind ik niet zo heel moeilijk. Vooral vriendschappen gaat bij mij de laatste jaren makkelijker dan voorheen.

  • Eva
    september 10, 2017

    Een heel erg herkenbaar artikel. En wat je op het einde zegt, is een héle goede tip! Misschien moet ik ook maar proberen om situaties vaker om te draaien 🙂

  • MC Kleuver
    september 10, 2017

    Loslaten is vaak moeilijk. Ik snap dat mensen best een beetje kunnen zijn vastgeroest. Goed om het eens van de andere kant te bekijken.

Vorige
Een Goede Eerste Indruk Maken: Doe Het Niet! (+ Win Een Boek)
Waarom Je Loslaten Moeilijk Vindt (+ Simpele Tip!)

My Facebook Page