Prioriteiten stellen? 5 profs adviseren je hóé

Veel mensen zijn druk, druk, druk en continu op zoek naar manieren om zoveel mogelijk dingen in zo weinig mogelijk tijd gedaan te krijgen. Een beetje stress geeft je vleugels, maar het gaat natuurlijk wel eens mis: je raakt overbelast, met alle gevolgen voor je gezondheid van dien, denk aan een burn-out… Daarom is prioriteiten stellen essentieel. Maar oh, wat is dat lastig, vind ik tenminste, al ben ik er wel beter in dan vroeger. Gelukkig zijn er mensen die er meer verstand van hebben. De leukste artikelen die ik vond over prioriteiten stellen, staan hier. Hopelijk zit er wat voor je bij.

 

1. Prioriteiten stellen (Marieke van Oosterhout)

 

Marieke adviseert gebruik te maken van de welbekende prioriteitenmatrix van Eisenhouwer. Daarmee deel je je activiteiten in volgens de 4-kwadranten-matrix. Op basis van belang en urgentie.

Of je stelt jezelf bij elke actie, elk verzoek of elke taak de vraag: moet ik dit nu doen? Daarbij benadruk je om de beurt een woord uit deze vraag. Dus: moet IK dit nu doen, moet ik dit NU doen etc.

 

2. In dit 5-minutenfilmpje van Busywomen.nl wordt het Eisenhouwer-principe ook heel duidelijk uitgelegd:

 

https://www.youtube.com/watch?v=YrJRW2NE3fY

 

3. Hoe stel ik prioriteiten? (Charles Foster, Psychologie Magazine)

 

Maken ze je gelukkig? Maken ze je leven zo overzichtelijk mogelijk? Dragen ze bij aan de toekomst die je voor ogen hebt? Dat zijn volgens Charles de beste prioriteiten.

 

4. Het Pareto-principe: vier keer zo snel werken (Ron Hameleers)

 

Je hebt vast wel eens van de 80/20-regel gehoord (officieel: het Pareto-principe): 80% van de resultaten wordt verklaard door 20% van de inspanningen. Deze regel geldt voor veel dingen. Je kunt ook je to-do-list efficiënter afwerken door je meteen op die 20% te richten. Met Ron’s 3-minuten-video of 10-minuten-artikel bespaar je dus snel veel tijd. Zijn online lessen zijn eigenlijk voor dokters, maar hij legt het Pareto-principe zo helder uit, dat ze voor iedereen leuk zijn.

 

 

5. Hoe stel je prioriteiten? Eerst je verantwoordelijkheden, dan je zelfzorg? (Meijke van Herwijnen)

 

Om te weten welke dingen echt belangrijk zijn, moet je volgens Meijke twee dingen combineren: inzicht in je persoonlijke waarden en welke mensen voor jou het meeste betekenen. Misschien moet je ook eens wat doen aan je grote verantwoordelijkheidsgevoel en gebrek aan zelfzorg…

 

Welke ‘vuistregel(s)’ hanteer jij om prioriteiten te stellen? Leuk als je het met ons deelt!

 

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
 • Mark
  april 25, 2016

  Eisenhouwer, Pareto… Niet erg vernieuwend. Al vergeet ik ze regelmatig als il mezelf weer eens voorbij ren! 😉

  • Miriam
   april 25, 2016

   ‘Never change a winning team’ 🙂

Passievoorpsychologie.nl is een blog met interessante psychologische weetjes over jezelf en relaties. Voor wie geïnteresseerd is in psychologie, maar geen tijd heeft voor een hele studie. Feiten, tips, ervaringen, reviews… Alles wat je eigenlijk zou moeten leren op de middelbare school!

Vorige
Mag ik misschien een beetje medeleven?!
Prioriteiten stellen? 5 profs adviseren je hóé

My Facebook Page