Problemen? Probeer eens een andere copingstrategie!

Loopt je relatie niet lekker? Is het te druk op je werk? Of heb je gezondheidsklachten? Vaak heb je een of een paar vaste manieren ontwikkeld om hiermee om te gaan. Je gaat bijvoorbeeld shoppen als afleiding. Je pakt het probleem actief aan. Of je steekt je kop in het zand. In principe werkt elke copingstrategie, maar niet in elke situatie. Daarom wat inspiratie voor meer variatie. Voor als je oude trucjes niet meer werken.

 

Welke copingstijl je kiest, hangt voor een groot deel af van je persoonlijkheid. En die heb je weer te danken aan je genen en wat je leerde van je opvoeders en omgeving. Maar ook de omstandigheden spelen mee. Soms veranderen je favoriete manieren om met problemen om te gaan in de loop van je leven. Of is het gewoon noodzakelijk dat je ze aanpast, omdat je vaste oplossingsstrategieën door de gewijzigde situatie niet meer werken. Hoe dan ook: je copingstrategie is heel erg bepalend voor het effect dat een probleem op je heeft.

Mensen met effectieve copingstijlen:

 • hebben minder kans op lichamelijke en psychische klachten;
 • voelen zich beter;
 • zijn zelfverzekerder;
 • zijn beter in contacten met anderen;
 • hebben minder stress;
 • hebben een hogere pijngrens.

 

Copingstrategie: denken of doen?

 

Copingstijlen vallen onder te verdelen in twee categorieën:

 

 1. Emotiegerichte copingstijlen: proberen af te komen van nare gevoelens door het probleem. Stel dat je bang bent na een inbraak, dan stel je jezelf bijvoorbeeld gerust met de gedachte dat zoiets je heus niet twee keer zal overkomen. Of dat het nog erger had kunnen aflopen. Of je gaat sporten, Facebooken of alcohol drinken om je aandacht af te leiden van het probleem.
 2. Probleemgerichte copingstijlen: proberen het probleem op te lossen. Bijvoorbeeld door informatie te zoeken over inbraakbeveiliging, een waakhond te nemen of naar een veiligere buurt te verhuizen.

 

Copingstrategie: van depressie tot drugs en agressie

 

Binnen de categorie emotiegerichte copingstijlen heb je weer zes soorten. Samen met de probleemgerichte copingstijlen kom je zo tot een rijtje van zeven:

 

 1. Actief aanpakken en oplossen (je leest bijvoorbeeld een boek over het probleem, vraagt advies aan vrienden en familie, gaat naar een professional en onderneemt actie om de situatie te verbeteren).
 2. Palliatieve reactie (je richt je op andere dingen dan het probleem en zoekt daarmee afleiding; in extreme vorm kan dit leiden tot een drank-, drugs- of andere verslaving).
 3. Vermijden, afwachten (je ontkent en vermijdt het probleem).
 4. Sociale steun zoeken (je zoekt troost en begrip bij anderen en/of lost samen met een ander het probleem op).
 5. Passief (of depressief) reactiepatroon (je piekert, geeft jezelf de schuld en twijfelt aan jezelf).
 6. Expressie van emoties (je reageert gefrustreerd, gespannen en agressief).
 7. Geruststellende en troostende gedachten hanteren (je houd jezelf voor dat het vanzelf wel goedkomt, dat anderen het nog zwaarder hebben, dat er ook positieve kanten aan de situatie zitten of dat een hogere macht het zo heeft bedoeld).

 

Copingstrategie: test je favoriete

 

Wat is of zijn jouw favoriete manier(en) om met problemen om te gaan? Een makkelijke test om hierachter te komen is deze:

 1. Beeld je de meest stressvolle periode van het afgelopen jaar in. Zoals een persoonlijke crisis of een stressvolle levensgebeurtenis.
 2. Ga na hoe je reageerde.
 3. Kijk in het lijstje hierboven onder welke van de zeven copingstrategieën dit valt.

 

Copingstrategie: goed, beter, best

 

Hoe effectief jouw favoriete manieren zijn om met problemen om te gaan, hangt af van de omstandigheden. Elke copingstrategie kan in bepaalde situaties goed werken. Het actief aanpakken van je problemen en sociale steun zoeken, zijn over het algemeen effectief. Maar als je elk probleem meteen te lijf gaat, kan dat tot overbelasting leiden. Passief (depressief) reageren en expressie van je emoties zijn vaak minder succesvol. Geruststellende gedachten daarentegen, kunnen je bijvoorbeeld helpen om het aanpakken van een probleem vol te houden (maar lossen het niet op). En vermijdingsstrategieën werken meestal alleen op korte termijn.

 

Mocht je wel wat hulp kunnen gebruiken bij het zoeken naar een geschikte copingstrategie, dan kun je cognitieve gedragstherapie overwegen. Deze therapievorm geldt als de best onderzochte en meest effectieve voor een grote diversiteit aan emotionele problemen, zoals angsten, depressie, verslaving en eetstoornissen.

 

Copingstrategie: een lijstje ter inspiratie

 

Op het blog Dansenindestorm.nl postte Kim dit handige lijstje, met een greep uit alle mogelijke copingstijlen. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, dacht ik zo 😉 .

 

coping skills lijst

 

Welke nieuwe copingstrategie ga jij na het lezen van dit bericht eens uitproberen?

 

[Bronnen: Klinische psychologie – Theorieën en psychopathologie, H.T. van der Molen e.a.; Health Psychology – Biopsychosocial Interaction, E.P. Sarafino; Wikipedia.org]

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties

Passievoorpsychologie.nl is een blog met interessante psychologische weetjes over jezelf en relaties. Voor wie geïnteresseerd is in psychologie, maar geen tijd heeft voor een hele studie. Feiten, tips, ervaringen, reviews… Alles wat je eigenlijk zou moeten leren op de middelbare school!

Vorige
De populairste berichten op dit psychologie blog in 2016
Problemen? Probeer eens een andere copingstrategie!

My Facebook Page