5 Boeken Die Psychologen Iedereen Aanraden (1)

“In een mensenleven is wijsheid belangrijker dan slimheid. Slimheid is als het bezit van een bibliotheek vol boeken. Wijsheid is: weten welk boek je op dit moment moet lezen”, aldus de Britse psycholoog Edward de Bono. Daarom vroeg ik vier psychologen en een psychiater naar hun favoriete boekentip: welk psychologieboek zouden mensen volgens jou écht eens moeten lezen?

 

Boekentip 1: Thinking, fast and slow – Daniel Kahneman

(in het Nederlands vertaald als ‘Ons feilbare denken’)

Deze boekentip komt van Marcelino Lopez, schrijvend psycholoog en therapeut, eigenaar van het blog Psychologisch.nu en oprichter van de gratis datingsite Relatieklik.nl. Zelf schreef hij het boek ‘Liefde in tijden van Facebook’, met antwoorden op de belangrijkste vragen over hedendaagse liefde, verleiding en partnerkeuze. Waarom ‘Thinking, fast and slow’ volgens Marcelino een must read is?

De internationale bestseller van deze Nobelprijswinnaar biedt een helder overzicht van Kahnemans (en andermans) onderzoek naar denkfouten, blinde vlekken en cognitieve illusies. De ontnuchterende les: wij overschatten ons gezonde verstand. Mensen denken vaak goede redenen te hebben om iets te vinden of te doen, maar in werkelijkheid vinden of doen ze iets en bedenken daar achteraf de redenen bij. Ook deskundigen – zoals psychologen en politici – hebben daar helaas last van. Waarom lezen? Echte zelfkennis. Het is misschien pijnlijk als die roze bril van je hoofd valt of die plank voor je kop verdwijnt, maar uiteindelijk zal het je helpen betere beslissingen te nemen en eerlijker naar jezelf en anderen te kijken.

 

Boekentip 2. Compassie in je leven – Frits Koster en Erik van den Brink

Mirella Brok is contextueel psycholoog (ze kijkt niet alleen naar iemand als individu, maar ook naar de relaties om hem of haar heen). In haar praktijk ontmoet zij individuen, koppels en gezinsleden die, zoals zij zegt, ‘hun relaties durven verbeteren, zodat zij zich waardevol en verbonden voelen’. Net als de andere psychologen, geeft zij haar cliënten boekentips op maat. Maar er is volgens haar één boek dat zó de kern van relaties raakt, dat iedereen er wijzer van wordt, ongeacht waar je mee zit. En dat is dit! Het gaat over een vriendelijkere omgang met jezelf, meer sociale verbondenheid en minder angst om fouten te maken, kortom: over meer levensgeluk verwerven.

Wat ik prachtig vind aan dit boek is de eenvoud waarin het geschreven is. De oefeningen uit het boek zijn heel eenvoudig te implementeren in je eigen leven. Ik geloof oprecht dat het uitvoeren van deze oefeningen je een fijner mens maakt. Het geeft je ruimte om te verbinden of juist af te sluiten. En dat is wat ik mensen en hun relaties van harte gun!

 

Boekentip 3. Gelukkig zijn en geluk hebben – Fredrike Bannink 

Rebecca Warner is gezondheidszorgpsycholoog, docent en als cognitief gedragstherapeut aangesloten bij de VGCT, de wetenschappelijke vak- en beroepsvereniging voor gedrags- en cognitief therapeuten in Nederland. Waarom iedereen het boek dat zij tipt zou moeten lezen?

Het boek komt vanuit de oplossingsgerichte psychologie, waarbij er gekeken wordt naar wat je wilt bereiken. Deze methode is niet ontwikkeld voor één specifieke klacht, maar is een nieuwe zienswijze die zich juist richt op de dingen die wél goed gaan en het inzetten van de krachtbronnen waar iemand al over beschikt. Lange tijd richtte de hulpverlening zich met name op klachten en de oorzaken daarvan, en wat mensen konden doen om die klachten te verminderen of te voorkomen. Bij de oplossingsgerichte therapie is juist de blik op de toekomst gericht. Om te kunnen veranderen is een goede motivatie van belang. Uit (eigen) ervaring weten we dat het erg lastig kan zijn om blijvend te veranderen. In dit boek begin je met je eigen motivatie onder de loep te nemen: wil je zelf veranderen, of wil een ander dat jij verandert? Als je helder hebt wat je wilt bereiken, dan kun je aan de slag. De oefeningen, onderzoeksvragen en voorbeelden uit dit boek kunnen je verder helpen in je proces van verandering. Oplossingsgerichte therapie gaat uit van de kleine stapjes richting het doel dat je hebt. Stappen die haalbaar zijn en waarop je trots mag zijn dat je ze gezet hebt. Door je doelen realistisch en haalbaar te stellen, liggen de eerste successen in het vooruitzicht!

Boekentip 4. Pure waanzin – Wouter Kusters

Een prijswinnend boek van een ervaringsdeskundige op het gebied van psychoses en wat het betekent om ‘gek’ te zijn. Van wie anders kan deze boekentip komen dan van psychiater en psychose-deskundige Lonneke van Nimwegen. Een waarschuwing van de schrijver: ‘De ‘gek’ staat dichter bij ons dan wij misschien zouden willen…’. Waarom een must read volgens Lonneke?

Pure waanzin is een boek over omdenken. Wouter Kusters beschrijft zijn psychotische ervaringen en vermengt die met zijn kennis als taalwetenschapper en filosoof. Het boek gaat over de individuele ervaring van psychotisch zijn en het losraken van alle (sociale) conventies. Daarmee maakt hij ook een spannende brug naar de universele beleving van tijd, ruimte en de ander. Dat die brug naar de ander soms ontbreekt door onbegrip, leidt tot hilarische situaties. De stukjes waarin hij details van zijn psychose beschrijft, met daarachter de interpretatie van zijn gedrag door de verpleegkundige geplakt, hebben me hardop doen lachen. Hij dwingt je om verder te kijken dan het ziektemodel van psychose en dat is soms ingewikkeld maar ook verrijkend. Als je je oude breiwerk van je wereldbeeld eens los wilt tornen, lees dan ‘Pure waanzin’. Je blijft achter met een losse bol wol. Netjes opgerold tot een zinnig boek, dat wel.

 

Zie voor meer informatie over psychoses Helpikhebeenpsychose.nl.

 

Boekentip 5. De mooie voedselmachine – Giulia Enders

Wat nog ontbrak in het rijtje: een boek over de relatie tussen je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar daar heeft Saskia de Bel, psycholoog voor werk en welzijn, een goede tip voor: ‘De mooie voedselmachine’ van Giulia Enders. Zelf schrijft zij ook boeken, bijvoorbeeld: ‘Samen uit, samen thuis’ (over een eerlijke verdeling van werk en zorg tussen man en vrouw) en, zeer recent: ‘Evenwichtskunst’ (over lichter leven en werken). Over ‘De mooie voedselmachine’ zegt zij:

 

Ik vond het een genoegen om te lezen en ontzettend interessant. De boodschap van de schrijfster is: als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Enders – op moment van schrijven bijna afgestudeerd als arts – maakt op een humoristische en inzicht gevende manier duidelijk hoe groot de invloed van onze spijsvertering is op onze lichamelijke én geestelijke gezondheid. Het is makkelijk te lezen en tegelijk vol feiten, fabels, grapjes en de recentste wetenschappelijke inzichten. Het is bovendien heel grappig geïllustreerd door haar zus. Na het lezen van dit boek zul je nooit meer het belang van goed werkende darmen vergeten!

 

Nog meer boekentips? Lees dan het vervolg op dit populaire bericht: ‘5 boeken die psychologen iedereen aanraden (2)’!

 

Welk boek op het gebied van psychologie raad jij iedereen aan? 

2 Reacties
 • Guldane
  juni 26, 2016

  Hi Miriam,

  Wat een mooie boekentips! Ik kan me helemaal vinden in het feit dat je vriendelijker voor jezelf mag zijn, wat in boekentip 2 : Compassie in je leven van Frits Koster en Erik van den Brink, genoemd wordt. Ik noem het: vriendschap sluiten met jezelf. We hebben altijd geleerd om vriendschap met anderen te sluiten, maar zijn onszelf daarin vergeten mee te nemen. Tijd voor verandering, lijkt me.

  Ik ben benieuwd naar het volgende artikel.

  • Miriam
   juni 26, 2016

   Leuk dat een van de tips aansluit bij je persoonlijke visie! Ik kende zelf geen van de boeken, dus ben ontzettend benieuwd naar alle vijf! Nu nog even tijd zien te vinden… 😉

Je reactie is welkom!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *