5 Boeken Die Psychologen Iedereen Aanraden (1)

Slimheid is als een bibliotheek vol boeken bezitten. Wijsheid dat je weet welk boek je op dit moment moet lezen. Dat laatste is het belangrijkst.” Dat drukt de psycholoog Edward de Bono ons op het hart. Hij maakte wereldwijd grote naam in creatief denken. Daarom vroeg ik vier psychologen en een psychiater naar hun favoriete boekentip. Welk psychologieboek zouden mensen volgens jou echt eens moeten lezen?

 

Boekentip 1: Thinking, fast and slow – Daniel Kahneman

(in het Nederlands vertaald als ‘Ons feilbare denken’)

Deze boekentip komt van Marcelino Lopez, schrijvend psycholoog en therapeut, eigenaar van het blog Psychologisch.nu en oprichter van de gratis datingsite Relatieklik.nl. Zelf schreef hij het boek ‘Liefde in tijden van Facebook’, met antwoorden op de belangrijkste vragen over hedendaagse liefde, verleiding en partnerkeuze. Waarom ‘Thinking, fast and slow’ volgens Marcelino een must read is?

De internationale bestseller van deze Nobelprijswinnaar biedt een helder overzicht van Kahnemans (en andermans) onderzoek naar denkfouten, blinde vlekken en cognitieve illusies. De ontnuchterende les: wij overschatten ons gezonde verstand. Mensen denken vaak goede redenen te hebben om iets te vinden of te doen, maar in werkelijkheid vinden of doen ze iets en bedenken ze daar achteraf de redenen bij. Ook deskundigen – zoals psychologen en politici – hebben daar helaas last van. Waarom lezen? Echte zelfkennis. Het is misschien pijnlijk als die roze bril van je hoofd valt of die plank voor je kop verdwijnt, maar uiteindelijk zal het je helpen om betere beslissingen te nemen en eerlijker naar jezelf en anderen te kijken.

 

Boekentip 2. Compassie in je leven – Frits Koster en Erik van den Brink

Mirella Brok is contextueel psycholoog. Dat wil zeggen: ze kijkt niet alleen naar iemand als individu, maar ook naar de relaties om hem of haar heen. In haar praktijk helpt ze individuen, koppels en gezinsleden die “hun relaties durven te verbeteren, zodat ze zich waardevol en verbonden voelen”. Net als andere psychologen, geeft ze haar cliënten boekentips op maat. Maar er is volgens haar één boek dat zo de kern van relaties raakt, dat iedereen er wijzer van wordt, ongeacht waar je mee zit. En dat is dit. Het gaat over een vriendelijkere omgang met jezelf, meer sociale verbondenheid en minder angst om fouten te maken. Kortom: over meer levensgeluk verwerven.

Wat ik prachtig vind aan dit boek is de eenvoud waarin het geschreven is. De oefeningen uit het boek zijn heel eenvoudig te implementeren in je eigen leven. Ik geloof oprecht dat het uitvoeren van deze oefeningen je een fijner mens maakt. Het geeft je de ruimte om je te verbinden of juist af te sluiten. En dat is wat ik mensen en hun relaties van harte gun.

 

Boekentip 3. Gelukkig zijn en geluk hebben – Fredrike Bannink 

Rebecca Warner is gezondheidszorgpsycholoog en docent cognitieve gedragstherapie. Waarom iedereen het boek dat zij tipt zou moeten lezen?

Dit boek komt uit de oplossingsgerichte psychologie. Daarin staat centraal wat je wilt bereiken. De behandelmethode richt zich op wat al goed gaat in je leven. En op het inzetten van de krachtbronnen waarover je al beschikt. Dit is een relatief nieuwe zienswijze. Want lange tijd ging het in de hulpverlening vooral over klachten, de oorzaken ervan en wat je kon doen om je klachten te verminderen of voorkomen. Maar bij de oplossingsgerichte therapie is de blik dus juist op de toekomst gericht.  Om daarin dingen te veranderen, is een goede motivatie van belang. Want blijvend veranderen is niet altijd makkelijk. Dit boek helpt je ermee. Je begint met je eigen motivatie onder de loep te nemen: wil je zelf veranderen of wil een ander dat je dat doet? Als je je doel helder hebt, ga je aan de slag. Via oefeningen, onderzoeksvragen en voorbeelden zet je steeds kleine stappen op weg naar je doel. Stappen die haalbaar zijn en waar je trots op kan zijn. Zo komen je eerste successen snel binnen handbereik.

 

Boekentip 4. Pure waanzin – Wouter Kusters

Een prijswinnend boek van een ervaringsdeskundige op het gebied van psychoses en wat het betekent om ‘gek’ te zijn. Van wie anders kan deze boekentip komen dan van psychiater en psychose-deskundige Lonneke van Nimwegen. Een waarschuwing van de schrijver van het boek: ‘De ‘gek’ staat dichter bij ons dan wij misschien zouden willen…’. Waarom een must read volgens Lonneke?

Pure waanzin is een boek over ‘omdenken’. Wouter Kusters beschrijft zijn psychotische ervaringen en vermengt die met zijn kennis als taalwetenschapper en filosoof. Het boek gaat over de individuele ervaring van psychotisch zijn en het losraken van alle (sociale) conventies. Daarmee maakt hij ook een spannende brug naar de universele beleving van tijd, ruimte en de ander. Dat die brug naar de ander soms ontbreekt door onbegrip, leidt tot hilarische situaties. De stukjes waarin hij details van zijn psychose beschrijft, met daarbij de interpretatie van zijn gedrag door de verpleegkundigen, hebben me hardop doen lachen. Wouter dwingt je om verder te kijken dan het ziektemodel van psychose. Dat is soms ingewikkeld maar ook verrijkend. Als je het oude breiwerk van je wereldbeeld eens los wilt tornen, lees dan ‘Pure waanzin’. Je blijft achter met een losse bol wol. Netjes opgerold tot een zinnig boek, dat wel.

Zie voor meer informatie over psychoses Helpikhebeenpsychose.nl.

 

Boekentip 5. De mooie voedselmachine – Giulia Enders

Wat nog ontbrak in het rijtje: een boek over de relatie tussen je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar daarvoor heeft Saskia de Bel, psycholoog voor werk en welzijn, een goede tip: ‘De mooie voedselmachine’ van Giulia Enders. Zelf schreef ze ook boeken, bijvoorbeeld: ‘Samen uit, samen thuis’ (over een eerlijke verdeling van werk en zorg tussen man en vrouw). En ‘Het relatieparadijs’ (een praktische wegwijzer voor een betere relatie). Over ‘De mooie voedselmachine’ zegt zij:

 

Ik vond het een genoegen om dit boek te lezen en ontzettend interessant. De boodschap van de schrijfster is: als je lekker in je vel wilt zitten, gezond oud wilt worden en gelukkiger wilt leven, moet je goed voor je darmen zorgen. Enders – op moment van schrijven bijna afgestudeerd als arts – maakt op een humoristische en inzichtgevende manier duidelijk hoe groot de invloed van onze spijsvertering is op onze lichamelijke én geestelijke gezondheid. Het boek leest makkelijk en zit vol feiten, fabels, grapjes en recente wetenschappelijke inzichten. Het is bovendien heel grappig geïllustreerd door Giulia’s zus. Na het lezen zul je nooit meer het belang van goed werkende darmen vergeten.

 

Nog meer boekentips? Lees dan het vervolg op dit meest gelezen blog: ‘5 boeken die psychologen iedereen aanraden (2)’!

 

Welk boek over psychologie raad jij iedereen aan om te lezen? 

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
 • Guldane
  juni 26, 2016

  Hi Miriam,

  Wat een mooie boekentips! Ik kan me helemaal vinden in het feit dat je vriendelijker voor jezelf mag zijn, wat in boekentip 2 : Compassie in je leven van Frits Koster en Erik van den Brink, genoemd wordt. Ik noem het: vriendschap sluiten met jezelf. We hebben altijd geleerd om vriendschap met anderen te sluiten, maar zijn onszelf daarin vergeten mee te nemen. Tijd voor verandering, lijkt me.

  Ik ben benieuwd naar het volgende artikel.

  • Miriam
   juni 26, 2016

   Leuk dat een van de tips aansluit bij je persoonlijke visie! Ik kende zelf geen van de boeken, dus ben ontzettend benieuwd naar alle vijf! Nu nog even tijd zien te vinden… 😉

My Facebook Page