Heb je relatieproblemen? Maar heb je geen flauw idee waar je moet beginnen met het zoeken naar een goede therapeut? Na het lezen van dit artikel wél.
Taboe op relatieproblemen
Een relatietherapeut is nou niet iets waar de meeste mensen makkelijk over rondvragen. Het taboe neemt weliswaar af, want beter dat dan een ellendige scheiding. Daarvan hebben we er de afgelopen decennia al genoeg gezien. Zeker die met kinderen in het spel.
Maar op een verjaardag, tegen ouders op het schoolplein of in je sportclub zeggen: “Uhh, even iets anders, weet iemand eigenlijk nog een goede relatietherapeut?” Mwah…
De huisarts: best een drempel
Naar de huisarts dan? Of de POH-GGZ: de praktijkondersteuner van de huisarts voor geestelijke gezondheidszorg? Eigenlijk heb je ook geen zin om daar je hele hebben en houwen op tafel te gooien. Om te beginnen bij de waakhond die ‘de assistente’ heet. Bovendien kost dat weer extra tijd, waar je al zo weinig van hebt. En een verwijsbrief heb je alleen nodig als je aanvullend verzekerd bent voor relatietherapie.
Googelen op relatietherapie: monnikenwerk
Dus waar begin je, als je hulp zoekt bij relatieproblemen? Op Google. Waar je iets intikt als ‘relatietherapie’. Waarna je ontdekt dat dit bijna een half miljoen websites oplevert. Help! Dus je verfijnt je zoekopdracht: ‘relatietherapie in Rotterdam’ (of waar jij woont). Nog steeds 124.000 hits. Geldt dit ook voor een kleinere plaats, zoals Zierikzee (waar ik opgroeide)? Ook daar ruim 35.000 relatietherapeuten. Drie op elke inwoner?!
Lastig kiezen voor leken
Je besluit om alleen de eerste tien websites te checken. Dat zijn meestal de beste. Westvoorne, Middelharnis, Den Bosch… Huh?! Deze relatietherapeuten zitten helemaal niet in Zierikzee. Zijn dit de dichtstbijzijnde? Of degenen die het meest bedreven zijn in zoekmachine-optimalisatie?
De een blijkt met gestalttherapie te werken. De ander met systeemtherapie. Weer een ander met cognitieve gedragstherapie. Of kinesiologie. Dat zegt je allemaal niets.
Zijn ze aangesloten bij een beroepsvereniging? ABVC, SCAG, RBCZ… Als je op dit soort veelbelovende afkortingen googelt, blijken ze vaak voor complementaire en alternatieve gezondheidszorg te staan. Niets voor een zekerheidszoeker… Je moet er maar net uitpikken dat de NVRG zich wél op wetenschappelijk verantwoorde relatietherapie richt.
Selecteren op gespreksvorm dan? Skype, 1-op-1-gesprekken, een relatietherapieweekend…
Welke hulp bij relatieproblemen is nou het meest effectief?
Laat maar zitten, zo’n therapeut
Pff, denk je na de eerste tien websites te hebben bekeken. Had je eindelijk de eerste stap gezet, steken je bezwaren tegen een relatietherapeut alweer de kop op… Je hebt eigenlijk ook helemaal geen tijd voor relatietherapie. Het lukt je vast niet om je partner zover te krijgen, laat staan te veranderen. Straks moet je nog toegeven dat je relatie niks meer is en moeten jullie uit elkaar. Of krijg jij overal de schuld van. En uiteindelijk moet je je relatieproblemen zelf oplossen. Toch?
Of niet?
Want zo eenvoudig is het niet gebleken om jullie ingesleten patronen te doorbreken. En om jullie ruzies te stoppen. Anders was je niet op Google beland…
Dus toen ik laatst een sfeerverslag schreef van een psychologiecongres. En daar over de best onderzochte en een bewezen effectieve vorm van relatietherapie hoorde, dacht ik: ja! Dat is nou een goed onderwerp om weer eens te bloggen. Ondanks de drukte met mijn werk als tekstschrijver voor de geestelijke gezondheidszorg. Want met deze kennis zijn waarschijnlijk veel mensen geholpen. Dat was ik in ieder geval wel geweest, voordat het uitging met mijn ex: een jaar of vijftien geleden. Al was het maar om elkaar toen makkelijker los te laten.
Waar het om gaat? Om emotionally focused therapy (EFT). Ontwikkeld door de Canadese psycholoog Sue Johnson. (Niet te verwarren met de controversiële emotional freedom techniques, met dezelfde afkorting.)
EFT: bewezen relatietherapie
Doel van emotionally focussed therapy is om ruzies te stoppen en om de emotionele verbondenheid tussen partners te versterken. Met als uitgangspunt dat emoties er niet zomaar zijn. Ze zijn ook niet vreemd of raar. Zelfs niet je uitbarsting over het vergeten dopje van de tandpasta. Want ook achter dit soort ‘kleinigheden’ gaat iets schuil. Dat je je geaccepteerd, begrepen of belangrijk wilt voelen. Of gewaardeerd, geliefd of positief benaderd. En dát heeft weer te maken met je hechtingsstijl: de emotionele band met je ouders. Als je dit soort primaire emoties van jezelf en je partner begrijpt en deelt, kun je de negatieve patronen tussen jullie leren doorbreken. Bijvoorbeeld via 1-op-1-therapie, waarvoor je op EFT.nl adressen vindt. Of via groepsbijeenkomsten, waarin je aan de slag gaat met dit boek. Je kunt het ook los kopen:
Dertig jaar wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 70% van de relaties zich met emotionally focussed therapy herstelt. En 90% zich verbetert. Ook is er weinig kans op terugval. Dat geldt voor stellen die geen ernstige relatieproblemen hebben, zoals geweld. En die gemotiveerd zijn om aan hun relatie te werken. Vanwege deze goede resultaten zijn er zelfs gemeenten die EFT gratis aanbieden of vergoeden.
Interesse?
Dus heb je relatieproblemen? En zoek je een goede therapeut? Kijk eens op EFT.nl. En ontdek of en hoe je op een leuke manier bij elkaar kunt blijven. Je vindt er ook een gratis relatietest.
Bonustip
Sinds april 2019 ligt de glossy ‘Ik ook van jou’ in de tijdschriftschappen. Een nieuw halfjaarlijks magazine over liefde en relaties. Met daarin onder andere aandacht voor EFT.
PS Ik ben over het algemeen heel blij met mijn man. Behalve bijvoorbeeld als we kibbelen over de klusjes in huis. Dus misschien moet ik dat magazine ook maar eens lezen 😉 .
Relatieproblemen… Therapeut… Ik ben benieuwd wat jou het meeste bijbleef uit dit artikel, en waarom. Leuk als je het hier wilt delen!
Judith
mei 22, 2019Wat leuk om weer een blog van je te lezen!
Miriam
mei 23, 2019Dankjewel voor het compliment!
Mandy
mei 19, 2019Wat een goede blog! Ik heb hier momenteel geen last van maar mocht ik dit ooit hebben, ga ik hier zeker even aan terug denken
Deborah
mei 18, 2019Niet eerder heb ik mij hier in hoeven verdiepen. Bizar dat er zoveel keus is. Geen wonder dat je door de bomen het bos niet meer ziet als leek zijnde. Fijn dat je de ins en outs hier gedeeld hebt.
MC Kleuver
mei 17, 2019Uiteraard hebben ze verschillende vormen voor therapie, maar het is best lastig om een keuze te maken in wat het beste bij je past. Vooral als je eigenlijk niet weet wat het inhoudt. Gelukkig ben jij nog blij met je man 😉
Miriam
mei 23, 2019Ha, ha, inderdaad. Meestal hè ;-). Na dit stukje hopelijk nog meer blije stellen.
Linda Meester
mei 17, 2019Wat een helder en overzichtelijk artikel. Hier zullen een hoop mensen bij gebaat kunnen zijn
Jessica - Foodie Feest
mei 17, 2019Wat fijn dat deze vorm van therapie bestaat! Dat zal een hoop mensen helpen 🙂
Dhini
mei 17, 2019Goed dat er relatie therapeuten dan helpen misschien wel voor sommige mensen
nicole
mei 17, 2019Dat klinkt interessant. Het valt inderdaad niet mee om goede hulpveleners te vinden dus hulp is altijd welkom.
Mariëlle
mei 17, 2019Ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten relatietherapeuten waren. Wat fijn om te lezen dat EFT echt werkt. Gelukkig heb ik geen relatieproblemen, behalve de nodige dingen die iedereen in zijn relatie tegen komt. Maar mocht we ooit wel in zwaar weer zitten, dan weet ik in ieder geval waar ik naar op zoek moet gaan.
Frederique
mei 16, 2019Wow ik wist niet dat er zoveel relatietherapeuten waren! Voor ons te laat want we zijn alweer 6 of 7 jaar gescheiden 😉