Scheiden of blijven? 5 profs adviseren je wannéér

Scheiden of blijven? Twijfel je aan je relatie of wil je iemand helpen die dat doet? Ik ging op zoek naar tips van psychologen – en van kinderen van gescheiden ouders – voor het maken van een weloverwogen keuze. De vijf beste adviezen op een rij. Ook interessant voor wie niet aan z’n relatie twijfelt, maar wil nagaan waar de verbeterpunten zitten.

 

Zelf heb ik geen ervaring met scheiden, maar in mijn twintiger jaren eindigde wel mijn acht jaar durende relatie. Daar gingen maanden van twijfel en slapeloze nachten aan vooraf. Vervolgens duurde het nog jaren om elkaar écht los te laten. Daarom: voor iedereen die twijfelt over scheiden of blijven, én voor iedereen die een vriend(in), collega, broer, zus of wie dan ook wil helpen: hopelijk zit er iets bij waar je wat mee kunt.

 

Overigens: het antwoord op de vraag ‘scheiden of blijven?’ is natuurlijk geen wiskundige formule… Denk alleen al aan culturele invloeden op de keuze die je maakt. Daarom vind je in onderstaand lijstje ook een bijdrage uit het buitenland.

 

Klik op de titels van de adviezen om de volledige tekst te zien.

 

1. Zal ik scheiden of blijven?

(Liselotte Visser, Relatietherapeut, Psychologie Magazine)

 

Volgens Liselotte is de essentiële vraag die voorafgaat aan de vraag ‘scheiden of blijven?’: hou je genoeg van je partner? Zo niet, hou dan op met wikken en wegen en optelsommetjes maken, en hak de knoop door. In relatietherapie kun je onderzoeken of de liefde echt ‘op’ is (en wil je partner dat niet, dan is het duidelijk wat je te doen staat).

Overigens: ben je geïnteresseerd in relatietherapie, dan vind je mijn eerdere artikel ‘Psychiater, psycholoog, psychotherapeut… Wanneer naar wie?’ misschien interessant. Net als mijn recentere publicatie: ‘Ik heb relatieproblemen – zo vind je een goede therapeut (+ bonustip)’.

 

2. Hoe maak je relationele keuzes?

(Psycholoog Mirella Brok)

Hoe langer je aan je relatie twijfelt, hoe groter het verlies van (zelf)vertrouwen, schrijft Mirella. Ze zet daarom een flink aantal belangrijke vragen op een rij, om een weloverwogen keuze te maken voor scheiden of blijven. Onder andere de relatiediagnosevragen van de beroemde relatietherapeut en schrijfster Mira Kirshenbaum, die bijvoorbeeld ‘Too good to leave, too bad to stay‘ schreef. Andere tips: beoordeel je relatie over een langere periode en overweeg of goed genoeg niet al heel behoorlijk is.

 

3. Toch bij elkaar blijven ondanks een ongelukkig huwelijk?

(Surinaams Dagblad, Jack Mohanlal)

Jack stelt dat veel mensen minder opknappen van een scheiding dan ze in eerste instantie dachten. Een scheiding brengt namelijk weer allerlei nieuwe problemen en spanningen met zich mee, zoals de boedelverdeling, financiële achteruitgang, gevoelens van rouw en spijt, verhuizing, regelingen wie wanneer de kinderen mag zien, emoties van de kinderen bij nieuwe relaties van de ouders… Zeker als er kinderen zijn, is het volgens hem beter om bij elkaar te blijven als het huwelijk niet dramatisch slecht is.

Het scheidingspercentage van 60% dat Jack noemt voor westerse landen is overigens niet juist; dat ligt al jaren op ongeveer een derde. Laten we het maar houden op een typefoutje ;-).

 

4. Wanneer twijfel de liefde bedreigt

(Psycholoog Marcelino Lopez)

Volgens Marcelino zijn communicatieproblemen en kleine huishoudelijke geschillen met voldoende goede wil eenvoudig op te lossen, maar verschillen in basisbehoeften en persoonlijkheden verander je niet. Als die erg botsen, is veel van iemand houden helaas niet genoeg… Zo heeft iemand die een gezin wil, weinig te zoeken bij iemand die dat niet wil. Iemand die verlatingsangst heeft en veel bevestiging nodig heeft, past niet bij iemand met bindingsangst die nogal onafhankelijk en op zichzelf is. En iemand die heel koppig en dominant is, botst met iemand die dat ook is. Het vervelende is, zo schrijft Marcelino, dat lastige relaties soms extra verslavend zijn. Hoe meer bloed, zweet en tranen je aan elkaar kwijt bent, hoe moeilijker het is om je verlies te nemen…

 

5. Open brief aan alle gescheiden ouders

(Villa Pinedo)

Heb je kinderen? Dan vraag je je misschien af in hoeverre zij zullen lijden onder scheiden of blijven. Helaas is dat niet gemakkelijk te voorspellen. De ene scheiding is namelijk de andere niet en het ene kind reageert anders dan het andere. Veel hangt in ieder geval af van de mate waarin je rekening houdt met de gevoelens en gedachten van je kinderen. Villa Pinedo, een forum waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen kunnen delen, schreef – vanuit het perspectief van kinderen – een open brief aan alle gescheiden ouders in Nederland om duidelijk te maken wat kinderen nodig hebben als hun ouders uit elkaar gaan. Deze brief is natuurlijk ook interessant voor wie een scheiding overweegt.

 

Scheiden of blijven? Hopelijk ben je er wijzer van geworden. En heb je ook tips voor lezers die voor de afweging staan? Ze zijn welkom!

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Comments
  • Marie de Jonge
    december 17, 2021

    Het lijkt mij ook erg lastig om rationele keuzes te maken wanneer je niet gelukkig bent in je huwelijk. Ik geloof ook dat dit nog lastiger wordt wanneer je kinderen hebt. Mooi om te lezen dat er platformen zijn waar gescheiden ouders ervaringen kunnen delen.

  • Dunja
    september 11, 2016

    Als gescheiden moeder van twee kids, wil ik het volgende zeggen. Ga ajb niet zomaar scheiden, neem een weloverwogen beslissing en luister goed naar je hart.
    Op een gegeven moment weet je het, zal ik blijven of is het over. Blijf niet voor de kinderen bij elkaar. Als je uit elkaar gaat stel dan wel het belang vd kinderen voorop en niet je eigen ego. Op de site van Vila pinedo vind je goeie tips.
    Ga pas scheiden als er echt geen uitweg meer is, anders hard aan de slag om je relatie positief te voeden!

    • Miriam
      september 12, 2016

      Dank je wel voor je eerlijke en weloverwogen advies!

Vorige
Misofonie: als je geluiden haat
Scheiden of blijven? 5 profs adviseren je wannéér

My Facebook Page