Heb jij wel genóég stress?

Huh, genóég stress?! Teveel stress, zul je bedoelen!, denk je nu misschien… Veel mensen (inclusief mezelf) lijken namelijk een abonnement te hebben op het woordje ‘stress’. En je weet het (ja, ik weet het ook, maar het is zo moeilijk om te veranderen ;-)): teveel stress, in combinatie met te weinig ontspanning, tast (uiteindelijk) je functioneren aan. Maar wist je dat te weinig stress dit ook doet? Het gaat dus om het vinden van de gulden middenweg! Dat is de wet van Yerkes-Dodson. Lees hier hoe je dat doet!

 

De wet van Yerkes-Dodson, uit begin 1900, gaat over een van de oudste psychologische ontdekkingen. Twee onderzoekers, Yerkes en Dodson, deden die door proeven met ratten uit te voeren. Ze lieten de knaagdieren in makkelijke en moeilijke doolhoven lopen en gaven ze daarbij lichte of sterkere elektrische schokken (=stress).

Wat bleek (uit deze onderzoeken en later uit die met mensen)? Voor elk klusje dat je doet is er een ‘beste’ niveau van stress. Bij te weinig prikkeling voer je taken, zoals uit een doolhof komen, een probleem oplossen, een sportprestatie leveren, autorijden of een artikel schrijven, ondermaats uit. Maar als je té gestrest bent, verslechtert je functioneren ook.

 

Yerkes-Dodson: stress = motivatie + taakmoeilijkheid

 

Twee dingen bepalen volgens de wet van Yerkes-Dodson de hoeveelheid stress die je ervaart: je motivatie (opwinding, prestatiedrang) en de moeilijkheid van de taak.

Omdat een moeilijke taak van zichzelf al stress geeft, moet je bij zo’n taak eigenlijk niet té gemotiveerd zijn om het goed te willen doen. Die dubbele stress is namelijk teveel van het goede…

Bij een taak die van zichzelf weinig opwindend is, of vervelend, helpt een hoge motivatie je juist wel vooruit.

Het gaat er dus om je motivatie en de taakmoeilijkheid met elkaar in balans te brengen. Op het optimale niveau presteer je maximaal.

In een grafiek ziet de wet van Yerkes-Dodson er zo uit:

 

wet-yerkes-dodson-grafiek

 

Introverten sneller gestrest dan extraverten

 

Anno 2016 is er natuurlijk meer bekend over het ontstaan en de effecten van stress dan begin 1900. Zo weten we nu dat, behalve je motivatie (opwinding, prestatiedrang) en de taakmoeilijkheid, ook andere factoren een rol spelen bij de mate waarin je stress ervaart tijdens het uitvoeren van bepaalde taken. Stressverhogers zijn bijvoorbeeld ook: angst, cafeïne en omgevingslawaai. Voorbeelden van stressverlagers zijn: sociale steun, alcohol en een groene omgeving. Daarnaast verschilt de optimale hoeveelheid stress van persoon tot persoon. Zo zitten mensen die veel nadenken en gevoelig zijn voor prikkels en emoties (zoals introverte mensen) van nature al dichter tegen hun optimale stressniveau aan dan extraverten; en kunnen er dus minder bij hebben.

Meer weten over persoonlijkheidsverschillen? Test je persoonlijkheid snel en betrouwbaar met de Big Five!

 

Werkstressniveau verbeteren? Check dan dit!

 

Wil je weten hoe het zit met de stress op je werk en hoe die positief te beïnvloeden is? Bekijk dan zeker even deze mooie infographic van het Bryan College (Verenigde Staten) die gaat over de wet van Yerkes-Dodson! Ook handig om bij je baas op z’n bureau te leggen, overigens…

En vergeet niet onderaan de infographic nog even verder te lezen ;-).

 

wet-yerkes-dodson-infographic

 

Zoals je ook in de infographic ziet, worstelen de meesten van ons met het vinden van de juiste balans tussen stress en ontspanning. We zijn vaker onder- of overgestimuleerd dan dat we positieve stress ervaren en maximaal presteren…

 

Over de gevaren van stress en tips voor het terugdringen ervan schreef ik ook:

 

De wet van Yerkes-Dodson… Vond je deze informatie over de relatie tussen motivatie, taakmoeilijkheid en stress interessant? Deel ‘m dan met anderen!

 

[Bronnen: Psychologie, Marc BrysbaertWikipedia.org; Bryan College]

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties

Passievoorpsychologie.nl is een blog met interessante psychologische weetjes over jezelf en relaties. Voor wie geïnteresseerd is in psychologie, maar geen tijd heeft voor een hele studie. Feiten, tips, ervaringen, reviews… Alles wat je eigenlijk zou moeten leren op de middelbare school!

Vorige
Conflict op je werk? 5 do’s en don’ts
Heb jij wel genóég stress?

My Facebook Page