• Mindfulness: Dit Is Het (Niet) (+ Gratis Mindful Sunday)

  Zelf heb ik nog geen cursus mindfulness gedaan. Maar ik loop geloof ik hopeloos achter, want de aanbieders schieten als paddenstoelen uit de grond. Behalve dat je er bewuster door leert leven, werkt zo'n cursus ook écht (een beetje) tegen bijvoorbeeld angst, depressie, pijn en stress, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Zelf associeer ik het vooral ...

 • Ken Jij Deze Lichamelijke Symptomen Van Stress?

  Over stress - en hoe je het vermindert - schreef ik al het nodige. Maar over de lichamelijke symptomen van stress nog niet zoveel. Nu hoef ik daar ook niet veel tekst aan te wijden, want op Youtube staat er een heel duidelijk filmpje over. Zo snap je in anderhalve minuut welke lichamelijke processen stress ...

 • 28 Top Tips Tegen Piekeren, Stress En Wakker Liggen

  Ik ben inmiddels min of meer gesetteld in mijn nieuwe huis. En pff, ik weet meteen weer waarom een verhuizing twintig punten scoort op de welbekende Holmes en Rahe Stress Schaal. Bij mij, als perfectionist, waarschijnlijk nog wel wat meer... De ideale klant dus voor de gratis, online training 'Minder stress' van het Trimbos Instituut ...

 • Assertief Zijn: Je Kunt Het Leren!

  Stel: je kunt niet slapen omdat je buurman z'n radio heel hard heeft aanstaan. Wat doe je dan? A. Niks. Je denkt: nou ja, dan slaap ik maar een paar uurtjes minder; die man moet zich ook kunnen uitleven. B. Je stapt uit bed, gaat naar hem toe en zegt: "Buurman, je radio staat nogal hard aan, ...

 • Zo Leer Je Meer Te Genieten Van Het Leven

  Naar aanleiding van mijn eerdere artikel 'Het geheim van minder stress in je leven', reageerde lezer Anna met de vraag: 'Hoe leer ik weer meer te genieten van het leven?'    Hoi Miriam, Bedankt voor je artikel. Het valt me op dat je dit onderwerp goed hebt onderzocht. Zelf heb ik moeite met genieten, door mijn burn-out leef ...

 • Problemen? Probeer eens een andere copingstrategie!

  Loopt je relatie niet lekker? Is het te druk op je werk? Of heb je gezondheidsklachten? Vaak heb je een of een paar vaste manieren ontwikkeld om hiermee om te gaan. Je gaat bijvoorbeeld shoppen als afleiding. Je pakt het probleem actief aan. Of je steekt je kop in het zand. In principe werkt elke ...

 • Het geheim van minder stress in je leven

  Ga je steeds over je grenzen heen? Check: ik prop vaak meer in een dag dan eigenlijk mogelijk is. Vind je het moeilijk om dat te veranderen? Check: ik ben slecht in dingen schrappen. Zit je vaak in de vijfde versnelling? Check: anders krijg ik m'n to-do-list niet af. Ben je vaak moe in het ...

 • Werk en zorgtaken eerlijk verdelen? Lees dan dit! (+ win een boek!)

  "Wie de trotse vaders op doordeweekse dagen ziet lopen, de populaire damesbladen leest en televisie kijkt, krijgt al snel het idee dat een beetje moderne moeder een hippe, invoelende zorgman heeft". Zo schrijft arbeids- en gezondheidspsycholoog Saskia de Bel in haar boek 'Samen uit, samen thuis: een recept om werk en zorg eerlijk te verdelen'. Maar ...

 • Heb jij wel genóég stress?

  Huh, genóég stress?! Teveel stress, zul je bedoelen!, denk je nu misschien... Veel mensen (inclusief mezelf) lijken namelijk een abonnement te hebben op het woordje 'stress'. En je weet het (ja, ik weet het ook, maar het is zo moeilijk om te veranderen ;-)): teveel stress, in combinatie met te weinig ontspanning, tast (uiteindelijk) je ...

 • Lichter leven en werken? Lees dan dit! (+ win een boek!)

  'Evenwichtskunst: lichter leven en werken'. Bij deze titel moest ik eerlijk gezegd denken aan een boek uit de alternatieve hoek. Zo'n boek waarvan ik de kriebels krijg. Met van die onmogelijke boodschappen, zoals: 'waar je loopt, schijnt de zon: ontspan, geniet en laat het los!' Maar niets is minder waar. Toen ik de achterkant van het boek las, wist ik: dit is zóó wat voor mij! En ...

 • Veel stressbronnen? Test of je al aan je gezondheidstaks zit!

  We stressen wat af met z’n allen. Ik, met twee arbeidsintensieve kleintjes (om op te vreten, dat gelukkig wel!), een blog en behoorlijk perfectionistisch, vorm daarop geen uitzondering. Maar: hoe weet je nu of je de stressbronnen in je leven nog wel aankunt of dat je in de gevarenzone zit om er ziek van te ...

 • Prioriteiten stellen? 5 profs adviseren je hóé

  Veel mensen zijn druk, druk, druk en continu op zoek naar manieren om zoveel mogelijk dingen in zo weinig mogelijk tijd gedaan te krijgen. Een beetje stress geeft je vleugels, maar het gaat natuurlijk wel eens mis: je raakt overbelast, met alle gevolgen voor je gezondheid van dien, denk aan een burn-out... Daarom is prioriteiten stellen essentieel. ...