Zo’n vier procent van de Nederlanders drinkt niet voor de gezelligheid of ontspanning, maar omdat het ‘moet’. Dat heeft meestal rampzalige gevolgen. Dus hoe eerder je dan hulp zoekt, hoe beter. Vraag jij je af of je een alcoholverslaving hebt (of iemand uit je omgeving)? Lees dan verder over de kenmerken en risico’s en doe de 10-vragen-test: ‘Wanneer ben je alcoholist?’
Zit jij in een neerwaartse spiraal?
De risico’s van overmatig drankgebruik zijn groot. Voordat je het weet, kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Alcoholafhankelijkheid en -misbruik leiden vroeg of laat tot problemen. Op het werk, op school of thuis. Als je afhankelijk bent, lukt het niet meer om je drankgebruik te beheersen of stoppen. Bij misbruik drink je door, ondanks de negatieve gevolgen.
Ook veroorzaakt overmatig drankgebruik maatschappelijke problemen. Denk aan alcohol in het verkeer en geweldsincidenten op straat. Bij dat laatste is meestal alcohol in het spel.
Lange tijd te veel drinken, beschadigt bovendien al je organen. Zo overlijdt een derde van de overmatige drinkers aan een alcoholische leverziekte (levercirrose). Bekend is ook het syndroom van Wernicke-Korsakov. Daarbij heb je onherstelbare hersenschade, wat leidt tot problemen met je motoriek, kortetermijngeheugen, tijdsbeleving en zicht. Ook fantaseer je herinneringen.
Daarnaast krijgen mensen met een drankprobleem vaak last van geestelijke gezondheidsproblemen (bovenop de problemen die er al waren). Psychoses, depressies, angsten, seksuele stoornissen en slaapstoornissen komen bijvoorbeeld veel voor.
Hoe langer je drinkt, hoe ernstiger de gevolgen. Van de alcoholisten sterft maar liefst een derde binnen tien jaar. Een derde daarvan aan zelfdoding.
Helaas geeft de verslaafde zelf vaak pas als laatste toe dat hij overmatig drinkt en zichzelf en anderen in een neerwaartse spiraal brengt.
Let ook op als je zwaar of overmatig drinkt
Niet alleen alcoholverslaafden lopen de genoemde risico’s, ook zware en overmatige drinkers bevinden zich in de gevarenzone. Zij kunnen nog wel zonder alcohol, maar lopen het risico dat dit omslaat.
Een op de tien 18-plussers in Nederland is een zware drinker. Als man ben je een zware drinker als je minstens een keer in de week zes glazen alcohol drinkt. Voor vrouwelijke drinkers geldt vier glazen.
Bij de overmatige drinkers (of bingedrinkers) hoor je als je elke week meer glazen alcohol drinkt dan 21 (voor mannen) of 14 (voor vrouwen). Deze groep overlapt voor een deel met de zware drinkers.
Zo gezellig is het niet
Waarom komen alcoholafhankelijkheid en -misbruik in Nederland zoveel voor? De belangrijkste reden is dat veel mensen hier drank associëren met vrije tijd en gezelligheid. Onder moslims bijvoorbeeld, zijn weinig alcoholverslaafden. Zij keuren alcohol drinken sterk af en verbieden het.
Andere factoren die meespelen bij een alcoholverslaving zijn:
- Stress (alcohol reduceert die op korte termijn).
- Genetische factoren (die verklaren ongeveer een derde).
- Omstandigheden in het gezin waarin je opgroeide (die verklaren ook ongeveer een derde, denk aan ouders die te veel dronken).
- Erbij willen horen.
- Drankgebruik associëren met een bepaalde omgeving (zoals een café), zodat je er op die plek vanzelf zin in krijgt.
Maar de grootste rol speelt vaak een gebrek aan verbinding met jezelf en anderen. Hierover schreef ik eerder: ‘Verslaving: het tegenovergestelde van verbinding‘.
Sneltest: wanneer ben je alcoholist?
In alle gevallen is het belangrijk dat je zo snel mogelijk professionele hulp zoekt bij overmatig drankgebruik. Het lukt maar weinig mensen om zelf van een alcoholverslaving af te komen.
Loopt jouw alcoholgebruik uit de hand? Vul de 10-vragen-test van Trubendorffer in. En lees meteen wat voor actie je kunt ondernemen.
Meer informatie over de criteria voor verslavingen vind je in het ‘Diagnostic and statistical manual of mental disorders‘ (DSM-5). Dat is hét internationale handboek voor psychische stoornissen.
Hulp zoeken: handig overzicht
Er is een ruime keuze aan afkickklinieken in Nederland en daarbuiten. Kijk voor een overzicht op de onafhankelijke Afkickkliniekwijzer.nl. Daar vind je ook informatie over behandelmethoden, soorten verslavingen en hoe je een ander met een alcoholverslaving helpt.
Hoe zit het met jouw drankgebruik?
[Bronnen: Trubendorffer.nl; Afkickkliniekwijzer.nl; Trimbos.nl; Psychologie – Marc Brysbaert; Klinische psychologie: theorieën en psychopathologie – Van der Molen e.a.]
Marsha
oktober 11, 2017Interessant artikel. Ik drink eigenlijk nooit. En als ik wat drink dan is dat soms op een verjaardag en dan blijft het bij twee glaasjes.
mieke | mieksmind
oktober 11, 2017ik houd wel van een drankje, lekker wijntje bij het eten of tijden het stappen maar ik ben zeker niet verslaafd
Eke
oktober 11, 2017Ik drink echt bijna nooit. 1x per jaar een cocktailtje en dan vind ik het wel weer gezegend. Ik erger me vooral aan het feit dat het gezellig is om te drinken. Of dat het dus niet gezellig is als je het niet doet.
Danielle
oktober 11, 2017Interessant om te lezen. Ik drink wel wekelijks, maar dan zijn het één a twee glazen. En kan er ook prima zonder.
babs
oktober 10, 2017Ik vrees dat ik zeker geen verslaving heb. één keer per maand een glaasje en dan erna dikke koppijn 😉
Miriam
oktober 11, 2017Herkenbaar :-). Ik drink ook weinig, maar als ik dan twee glaasjes neem, voel ik me meteen alsof ik een hele fles op heb. Eigenlijk wel zo handig, want mensen die goed tegen alcohol kunnen, hebben een grotere kans verslaafd te raken. Het duurt langer voordat ze er last van krijgen, dus zijn ze geneigd meer en vaker te drinken.
Lien
oktober 10, 2017Af en toe eens een glaasje op een feestje voor de gezelligheid, daar hou ik wel van. Maar ik kom de test vlotjes door! Oef! 🙂
Ana Rita
oktober 10, 2017Volgens die test zit ik tegen de grens aan, maarja ik hou nou eenmaal van feestjes. Ik drink mezelf nooit laveloos en onthou altijd alles wat ik doe, maar de grens van 5 wijntjes of meer is wel snel aangetikt als ik uitga. Ik denk dat alcohol pas echt een probleem is als je ook op een doodgewone doordeweekse avond gaat drinken en wanneer je het doet om negatieve gevoelens weg te drinken.
Rosita
oktober 10, 2017Mooi artikel, voor mij komt ie wel erg dichtbij… Zelf drink ik overigens niet.
Mariëlle
oktober 10, 2017Ik ben juist gestopt met drinken omdat ik merkte dat ik vaak wanneer het slecht ging een slokje extra nam. Nee, dat maakt me geen verslaafde maar een mens. Juist om te voorkomen dat ik tot de groep verslaafde zou gaan behoren ben ik gestopt. Ik heb geen alcohol nodig om goed in mijn vel te zitten of lol te hebben 🙂 Maar wel goed dat je dit beschrijft en een test aanbied voor alle alcohol drinkende onder ons.