Wanneer Ben Je Alcoholist? (+ Sneltest)

Zo’n vier procent van de volwassen Nederlanders gaat ergens in z’n leven over van ‘drinken voor de gezelligheid of ontspanning’ naar ‘drinken omdat het moet’. Dat heeft meestal desastreuze gevolgen. Dus hoe eerder je dan hulp zoekt, hoe beter. Vraag jij je wel eens af of je een alcoholverslaving hebt? Of ben je benieuwd of iemand uit je omgeving die heeft? Lees dan snel verder en doe de 10-vragen-test ‘Wanneer ben je alcoholist?’ 

 

Neerwaartse spiraal

 

Want de risico’s van overmatig drankgebruik zijn groot. Voordat je het weet, kom je in een neerwaartse spiraal…

Zowel alcoholafhankelijkheid (het drankgebruik niet meer kunnen beheersen of stoppen) als -misbruik (doorgaan met drinken ondanks de negatieve gevolgen), leiden namelijk vroeg of laat tot problemen. Op het werk, op school of thuis.

Ook veroorzaakt overmatig drankgebruik geregeld maatschappelijke narigheid. Denk aan alcohol in het verkeer. Of geweldsincidenten op straat (vooral tijdens het weekend). Bij het merendeel hiervan is alcohol in het spel.

Langdurig teveel drinken kan bovendien schade toebrengen aan al je organen. Zo overlijdt een derde van de overmatige drinkers aan een alcoholische leverziekte (levercirrose). Ook raken de hersenen en zenuwen van alcoholisten vaak onherstelbaar beschadigd. Bekend is het syndroom van Wernicke-Korsakov. Daarbij heeft iemand onder andere stoornissen in zijn motoriek, kortetermijngeheugen, tijdsbeleving en zicht. En hij fantaseert herinneringen. Daarnaast krijgen mensen met een drankprobleem vaak last van geestelijke gezondheidsproblemen (bovenop die er al waren). Veel voorkomend zijn psychoses, depressies, angsten en seksuele- en slaapstoornissen.

Hoe langer iemand drinkt, hoe ernstiger de gevolgen. Van de alcoholisten sterft maar liefst een derde binnen tien jaar. En daarvan ongeveer een derde aan zelfdoding.

Helaas is het vaak de verslaafde zelf die overmatig drankgebruik en de desastreuze gevolgen ervan als laatste toegeeft…

 

Zware drinkers

 

Niet alleen alcoholverslaafden, die echt afhankelijk zijn van het middel, lopen de genoemde risico’s. Ook zware drinkers, die nog wel zonder alcohol kunnen, bevinden zich in de gevarenzone.

Maar liefst één op de tien 18+’ers in Nederland is zo’n zware drinker. Dat wil zeggen: een man die minstens één keer per week zes glazen alcohol achterover slaat. Of een vrouw die er dan minstens vier inneemt. 

Dan heb je ook nog de risicogroep overmatige drinkers (of bingedrinkers). Die bestaat uit mannen en vrouwen die respectievelijk meer dan 21 of 14 glazen alcohol per week drinken. Deze groep overlapt deels met de zware drinkers.

Met deze cijfers is alcohol in onze maatschappij de grootste boosdoener van verslavingen en stoornissen door het gebruik van middelen.

 

Gezelligheid kent geen tijd

 

De belangrijkste reden waarom alcoholafhankelijkheid en -misbruik zoveel voorkomen in Nederland, is dat wij drank associëren met vrije tijd en gezelligheid. Onder moslims bijvoorbeeld, die het gebruik van alcohol sterk afkeuren en verbieden, komt deze problematiek heel weinig voor. 

Andere factoren die meespelen bij een alcoholverslaving zijn onder andere:

 • stress (alcohol reduceert die op korte termijn);
 • genetische factoren (die verklaren ongeveer een derde);
 • omstandigheden in het gezin van herkomst (die verklaren ook ongeveer een derde; zoals alcoholgebruik bij de opvoeders);
 • erbij willen horen;
 • drankgebruik associëren met een bepaalde omgeving (zoals een café), zodat je er op die plek vanzelf zin in krijgt. 

Maar wat misschien nog wel een veel grotere rol speelt, is het gebrek aan verbinding met jezelf en anderen. Hierover schreef ik eerder: ‘Verslaving: het tegenovergestelde van verbinding‘.

 

Sneltest: Wanneer ben je alcoholist?

 

Hoe dan ook is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken bij overmatig drankgebruik. Want helaas lukt het maar weinig mensen om zonder professionele hulp van een alcoholverslaving af te komen…

Vraag jij je wel eens af in hoeverre je je alcoholgebruik onder controle hebt? Of iemand uit je omgeving? Vul dan onderstaande 10-vragen-test van Trubendorffer in. En lees meteen wat voor actie je kunt ondernemen.

 

Doe nu de 10-vragen-test alcoholgebruik

(Klik op de oranje tekst hierboven)

 

Meer informatie over de diagnostische criteria voor verslavingen en stoornissen door het gebruik van middelen vind je in het ‘Diagnostic and statistical manual of mental disorders‘ (DSM-5). Dit is hét internationale handboek waarin alle psychische stoornissen staan beschreven.

 

Kun jij wel wat hulp gebruiken? 

 

Er is een ruime keuze aan afkickklinieken in Nederland en het buitenland. Hulp bij het zoeken naar de beste verslavingskliniek voor jou of een naaste vind je op Afkickkliniekwijzer.nl. Dit is een onafhankelijk platform voor verslaving en hét online afkickkliniek-startpunt in Nederland. Afkickkliniekwijzer biedt naast dit kliniekenoverzicht ook veel informatie over verslavingen. Bijvoorbeeld over hoe je een kind, partner of familielid kunt helpen. Of over welke behandelmethodes er zijn. 

 

Hoe gezellig en ontspannen vind jij alcohol? Heb je goede raad voor (naasten van) iemand met een alcoholprobleem? Je reactie is van harte welkom.  

 

[Bronnen: Trubendorffer.nl; Afkickkliniekwijzer.nl; Trimbos.nl; Psychologie – Marc Brysbaert; Klinische psychologie: theorieën en psychopathologie – Van der Molen e.a.]

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Comments
 • Marsha
  oktober 11, 2017

  Interessant artikel. Ik drink eigenlijk nooit. En als ik wat drink dan is dat soms op een verjaardag en dan blijft het bij twee glaasjes.

 • mieke | mieksmind
  oktober 11, 2017

  ik houd wel van een drankje, lekker wijntje bij het eten of tijden het stappen maar ik ben zeker niet verslaafd

 • Eke
  oktober 11, 2017

  Ik drink echt bijna nooit. 1x per jaar een cocktailtje en dan vind ik het wel weer gezegend. Ik erger me vooral aan het feit dat het gezellig is om te drinken. Of dat het dus niet gezellig is als je het niet doet.

 • Danielle
  oktober 11, 2017

  Interessant om te lezen. Ik drink wel wekelijks, maar dan zijn het één a twee glazen. En kan er ook prima zonder.

 • babs
  oktober 10, 2017

  Ik vrees dat ik zeker geen verslaving heb. één keer per maand een glaasje en dan erna dikke koppijn 😉

  • Miriam
   oktober 11, 2017

   Ha, ha, herkenbaar. Ik drink ook weinig, maar als ik dan twee glaasjes neem, voel ik me meteen alsof ik een hele fles op heb. Eigenlijk wel zo handig, want mensen die goed tegen alcohol kunnen, hebben een grotere kans om verslaafd te raken. Omdat het langer duurt voordat ze er last van krijgen, zijn ze geneigd om meer en vaker te drinken.

 • Lien
  oktober 10, 2017

  Af en toe eens een glaasje op een feestje voor de gezelligheid, daar hou ik wel van. Maar ik kom de test vlotjes door! Oef! 🙂

 • Ana Rita
  oktober 10, 2017

  Volgens die test zit ik tegen de grens aan, maarja ik hou nou eenmaal van feestjes. Ik drink mezelf nooit laveloos en onthou altijd alles wat ik doe, maar de grens van 5 wijntjes of meer is wel snel aangetikt als ik uitga. Ik denk dat alcohol pas echt een probleem is als je ook op een doodgewone doordeweekse avond gaat drinken en wanneer je het doet om negatieve gevoelens weg te drinken.

 • Rosita
  oktober 10, 2017

  Mooi artikel, voor mij komt ie wel erg dichtbij… Zelf drink ik overigens niet.

 • Mariëlle
  oktober 10, 2017

  Ik ben juist gestopt met drinken omdat ik merkte dat ik vaak wanneer het slecht ging een slokje extra nam. Nee, dat maakt me geen verslaafde maar een mens. Juist om te voorkomen dat ik tot de groep verslaafde zou gaan behoren ben ik gestopt. Ik heb geen alcohol nodig om goed in mijn vel te zitten of lol te hebben 🙂 Maar wel goed dat je dit beschrijft en een test aanbied voor alle alcohol drinkende onder ons.

Passievoorpsychologie.nl is een blog met interessante psychologische weetjes over jezelf en relaties. Voor wie geïnteresseerd is in psychologie, maar geen tijd heeft voor een hele studie. Feiten, tips, ervaringen, reviews… Alles wat je eigenlijk zou moeten leren op de middelbare school!

Vorige
Ken Jij Deze Lichamelijke Symptomen Van Stress?
Wanneer Ben Je Alcoholist? (+ Sneltest)

My Facebook Page