Waarom je niet bang hoeft te zijn voor de psycholoog

Heb je een lichamelijke kwaal, dan ga je naar de dokter. Is er iets geestelijks aan de hand, dan ga je naar de psycholoog. Tenminste: dat zou je denken… Maar er zijn heel wat mensen voor wie de drempel naar een psycholoog reusachtig lijkt. Daarom vroeg ik gezondheidszorgpsycholoog en cognitief gedragstherapeut Rebecca Warner: wat doet een psycholoog? En is er reden om bang te zijn? Haar antwoord: “Welnee, want…”. Als bonus geeft ze gratis persoonlijk advies via dit blog.

Lees vooral verder als de volgende soort gedachten op jou van toepassing zijn:

Een psycholoog (of psychiater of psychotherapeut)? Dat is toch niks voor mij? 

  • Dat vind ik overdreven.
  • Gaat die m’n problemen oplossen dan?
  • Het gaat vast wel weer over.
  • M’n familie en vrienden helpen me er wel doorheen.
  • Straks denken ze nog dat ik gek ben. Of zwak.
  • Nee gatsie, die kijkt dwars door je heen.
  • Dan gaat de deksel van de beerput, waardoor ik helemaal niet meer kan functioneren.
  • Dan moet ik onderkennen dat mijn relatie niet goed is en kom ik alleen te staan…

Dat zijn de meest voorkomende gedachten van mensen met psychologen-drempelvrees. Die vaak onjuist blijken te zijn…

Ben je benieuwd wat psycholoog Rebecca Warner erover zegt?

 

Ben je gek of zwak als je een psycholoog nodig hebt?

 

Helemaal niet! Ouderen denken dat overigens vaker dan jongeren, omdat een psycholoog bezoeken tegenwoordig veel gewoner is dan vroeger. Maar ik zie het zo: iedereen ontwikkelde zijn eigen manier om tegen situaties aan te kijken of met problemen om te gaan. Als de omstandigheden veranderen, werken die manieren soms niet meer. Ben je daardoor langere tijd gespannen of minder gelukkig? En hebben tips van vrienden en familie ook niet geholpen? Dan is het alleen maar slim om een professional te raadplegen. Die kan je andere tips geven, zoals een andere manier om een probleem aan te pakken.

Het heeft misschien met m’n beroep te maken, maar ik vind dingen niet zo snel gek.

 

 

Weetje:

Bijna de helft van de Nederlanders heeft ergens in z’n leven een of meer psychische stoornissen en een vijfde daarvan bezoekt een psychiater, psycholoog of psychotherapeut

 

Wat doet een psycholoog?

 

Als je naar een psycholoog gaat, doe je dat over het algemeen op verwijzing van je huisarts. Je begint met een gesprek. Niet op zo’n ouderwetse divan… Nee, je bespreekt je klachten tegenover elkaar aan tafel, net als bij een medisch specialist. Thuis vulde je vaak al een klachtenlijst in. Van belang is bijvoorbeeld of je bepaalde angsten of stemmingsklachten hebt. Of lichamelijke klachten met een psychische component. Of vallen je klachten in de categorie ‘psychische stoornis’? Afhankelijk van de antwoorden op dit soort vragen stelt de psycholoog een behandelplan op. Want bij bepaalde klachten helpen bepaalde werkwijzen. Vervolgens voer je dat plan samen met je psycholoog uit. Hij of zij helpt je bijvoorbeeld om nieuwe vaardigheden te oefenen. Om je gedachten te onderzoeken. En om gebeurtenissen te verwerken. Je krijgt ook huiswerk. Zoals een brief schrijven. Bepaald gedrag meer of minder vertonen. Of momenten bijhouden waarop je je angstig, verdrietig of boos voelt. Als je besluit om naar een psycholoog te gaan en je problemen bespreekbaar te maken, stap je eigenlijk al in een proces. En het mooie is: uit onderzoek weten we dat veel mensen profijt hebben van een behandeling met cognitieve gedragstherapie.

 

Weetje:

‘Psycholoog’ is in Nederland geen beschermde titel. Dus let erop dat je een gekwalificeerde hulpverlener kiest. Hierover lees je meer in mijn artikel ‘Psychiater, psycholoog of psychotherapeut… Wanneer naar wie?’.

Op de website van de Wetenschappelijke vak- en beroepsvereniging voor gedragstherapeuten en cognitief therapeuten in Nederland vind je erkende cognitief gedragstherapeuten bij jou in de buurt. ‘Goede’ psychologen voldoen bovendien aan de gedragscode van het Nederlands Instituut van Psychologen, waaronder een geheimhoudingsplicht.

 

Zet een psycholoog mijn leven op z’n kop?

 

Nee, dat is niet de bedoeling. Met een psycholoog kijk je samen naar wat je wilt veranderen in je leven. Een psycholoog steunt je bij de stappen die je maakt, maar sluit altijd aan bij wat je zelf wilt bereiken. Soms adviseert een psycholoog je om iets níet te doen, bijvoorbeeld ervaringen opdiepen als je erg veel meemaakte. Het kan dan beter zijn om te focussen op strategieën om ermee om te gaan. Een psycholoog maakt een afweging tussen je draagkracht en -last en stelt op basis daarvan een behandelplan op. Hiermee krijg je een behandeling op maat, afhankelijk van waar je tegenaan loopt én wat je zelf graag wilt leren.

 

Kan een psycholoog door je heen kijken?

 

Dat is echt een fabeltje. Een psycholoog let wel goed op je emoties. Om ze bespreekbaar te maken in plaats van te onderdrukken, wat veel mensen doen. Ook is het belangrijk om zelf openhartig te zijn, zodat een psycholoog een compleet plaatje krijgt.

 

Psychologisch advies voor jou

 

Zit je zelf ergens mee en ben je benieuwd naar tips om je beter te voelen? Stel dan je vraag aan gezondheidszorgpsycholoog en cognitief therapeut Rebecca Warner in de reactieruimte onderaan dit bericht. Dat mag voor de gelegenheid ook onder een verzonnen naam.

In samenwerking met Passievoorpsychologie.nl beantwoordt Rebecca op dit blog een aantal lezersvragen op het gebied van psychologie en therapie.

Je mag je vraag ook mailen naar info@passievoorpsychologie.nl.

Door ‘m te stellen, help je niet alleen jezelf. Maar ook een ander kan wat opsteken van Rebecca’s antwoord.

Wat doet een psycholoog? Ik hoop dat dit bericht je voldoende duidelijkheid gaf. Zodat je – als het nodig is – zonder knikkende knieën naar een professional als Rebecca Warner gaat. 

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 Comments
  • Marie de Jonge
    november 18, 2020

    Ik merk ook in mijn eigen omgeving dat men zich schaamt om naar de psycholoog te gaan. Dit is natuurlijk erg jammer, omdat dit alleen voordelen heeft en het je helpt om je beter te voelen. Gelukkig merk ik wel dat men dit onderwerp steeds gemakkelijker bespreekt in de eigen omgeving. Je veilig voelen heeft daar natuurlijk ook mee te maken.

  • Ab
    mei 21, 2018

    Psychiaters mogen ook kalmerende middelen voorschrijven en daardoor een veel beter alternatief.

  • Joyce
    januari 25, 2017

    Wat een goed artikel! Fijn om te lezen. Na een slechte ervaring met een psychologe een paar jaar geleden is het fijn om te weten hoe het ‘hoort’ te gaan. Binnenkort een afspraak (voor andere klachten) bij een nieuwe psychologe en dit haalt er wel een stukje spanning af. Hopelijk wordt dit een goede ervaring:) Prettig dat je dit artikel hebt geschreven!

    • Miriam
      januari 27, 2017

      Dank je wel, leuk om te horen dat je er wat aan hebt! Vervelend dat je het de eerste keer niet goed trof. Als je ergens mee zit, kun je dat juist niet goed gebruiken… Hopelijk dit keer beter! In het kader van ‘een goede psycholoog vinden’, vind je dit artikel misschien ook interessant: Psychiater, psycholoog, psychotherapeut… Wanneer naar wie? https://passievoorpsychologie.nl/psychiater-psycholoog-verschil/

      • Joyce
        januari 30, 2017

        Dankjewel!:) Dat is inderdaad een interessant artikel! Goed geschreven!

  • Kim
    januari 18, 2017

    Wat een leuk en goed artikel!
    Ik studeer nu zelf voor psycholoog en zelfs nu nog merk ik dat mensen soms bedenkelijk kijken als je zegt dat je dit studeert of al een psycholoog bent. Alsof ze bang voor je zijn maar zoals het artikel inderdaad al zegt, natuurlijk kun je niet door mensen heen kijken. Gelukkig word het taboe rondom psychologische hulp steeds kleiner, we zijn op de goede weg! 🙂

    • Miriam
      januari 27, 2017

      Dank je wel! Ik herken dat inderdaad ook. Hopelijk helpt dit blog een beetje mee om de drempel te verlagen. En jouw blog ook, want ik zag dat jij ook over psychologie blogt, leuk!

  • Marleen
    januari 9, 2017

    Kan ik nog meedoen? Ik zit ermee dat mijn man en ik eigenlijk al een aantal jaar uit elkaar zijn gegroeid. We zorgen samen voor de kinderen, en that’s is, zo’n beetje. Ik wil niet scheiden, want daar heb ik slechte ervaringen mee en dat wil ik mijn kinderen niet aandoen. Bovendien vind ik het fijn om de liefde voor onze kinderen en de zorg voor hen en het huishouden te delen. Ik vraag me ook af of ik alleen gelukkiger word. Mijn man heeft veel moeite met het uiten van zijn gevoelens, dus ik weet niet wat er in hem omgaat. Mijn pogingen om een gesprek aan te gaan of toenadering te zoeken, ketst hij af. Ik Tot nu toe wogen de voordelen van samen een gezin runnen nog wel op tegen de nadelen, maar sinds hij om elk wissewasje enorm boos wordt, ook richting de kinderen, vind ik dit steeds lastiger worden. (Samen) in therapie wil hij niet. Heeft het zin dat ik alleen naar een psycholoog ga? Ik lees wel eens iets over cognitieve gedragstherapie, ook op dit blog. Zou dit wat voor mij kunnen zijn? Wat houdt dat in dit geval in?

    • Miriam
      januari 9, 2017

      Ja hoor, ik stuur je vraag door!

  • Miriam
    januari 6, 2017

    Hartstikke bedankt voor jullie openhartige reacties! Psycholoog Rebecca Warner gaat ermee aan de slag en deelt haar adviezen binnenkort één voor één op dit blog. Dus hou de berichten in de gaten! Ik hoop natuurlijk dat jullie ermee geholpen zijn!

  • Bert
    januari 2, 2017

    Beste Miriam, beste Rebecca, ik stuitte bij toeval op deze website via Linkedin. Normaal gesproken ben ik geen bloglezer. Maar dit laagdrempelige aanbod (waarvoor dank!) komt mij goed van pas. Mijn vrouw is een aantal jaar geleden op yoga gegaan, waarna ze zich van lieverlee in het alternatieve circuit heeft gestort. Van Reiki tot edelstenen, van Cranio Sacraal Therapie tot tarotkaarten. Het lijkt erop dat ze de hele Gouden Gids afgaat. Zij en wij hebben best het een en ander meegemaakt, dus ik begrijp haar zoektocht naar geluk wel. Maar ik zie niet dat ze op deze manier tot oplossingen van haar problemen komt. Onze relatie staat hierdoor onder druk. Ik zie zelf helemaal niets in deze ‘zweverij’, het irriteert me mateloos, en onze verschillende kijk grijpt in op zoveel zaken, dat het bijna onmogelijk is het onderwerp te mijden. We verzanden vaak in welles-nietes-discussies. Ik zou zo graag zien dat mijn vrouw een psycholoog bezoekt, omdat ik denk dat ze daarmee wel geholpen is, maar daar heeft zij juist geen vertrouwen in. Bij een eerdere poging, die maar kort duurde, vond ze dat de psycholoog haar situatie onvoldoende doorzag. Ook was ze erg van streek door de emoties die bovenkwamen, terwijl ze zich nu juist met ‘positiviteit’ wil bezighouden. Is er een manier om nader tot elkaar te komen?

  • Patricia
    januari 2, 2017

    Ik werd getriggerd door Lars’ verhaal. Ik heb nu drie keer een relatie gehad met een ‘snelle jongen’ die het goed doet op feestjes, maar uiteindelijk narcistische trekjes bleek te hebben. Ik heb er kennelijk geen goed oog voor, want trap telkens in dezelfde valkuil. Mijn vertrouwen in mannen heeft inmiddels een behoorlijke deuk opgelopen. Mijn biologische klok begint te tikken en ik zou zo graag een relatie aangaan met een man die wel rekening houdt met mijn behoeften en een leuke, betrouwbare vader kan zijn. Het lastige is alleen: daar val ik niet op. Ik vind ze al gauw te soft, te saai, te passief… Maar van die narcistische types word ik dus uiteindelijk ook niet gelukkig, wel onzeker en gefrustreerd. Hoe kan ik uit deze impasse komen?

  • Lars
    januari 1, 2017

    Beste Rebecca, Ik zou graag willen weten hoe ik van mijn stalkende ex-vriendin afkom. We hebben drie jaar een relatie gehad, en die is nu een jaar over. In het begin was het allemaal leuk en gezellig. Ze woonde nog bij haar ouders, maar trok vrij snel bij mij in. Ik was onder de indruk van haar charmes, vlotte babbel en talenten. Maar naarmate de relatie vorderde, bleek ze ook een gecompliceerde, dominante en egocentrische kant te hebben, en werd ik ongemerkt steeds meer een pion op haar schaakbord. Toen ik de relatie verbrak, dreigde ze met zelfmoord en van alles en nog wat. En sindsdien stalkt ze me dus. Zo gaf ze zich op als inval-bardame op mijn voetbalclub (waar ze een hekel aan had), papt aan met mijn vrienden (en sommigen trappen er in), drinkt elke week een bakje koffie bij mijn bejaarde buurvrouw (die ze een zeur vond) en stuurt me brieven. De ene keer om me de grond in te trappen, de andere keer om me te smeken terug te komen. De politie heb ik al benaderd, maar die kan niks doen omdat haar gedrag niet strafbaar is. Ik hoop dat jij me kunt adviseren hoe dit te stoppen! Want ook al probeer ik haar zo veel mogelijk te negeren, toch geeft haar gedrag me veel onrust.

  • Willeke
    december 29, 2016

    Wat een leuk initiatief! Ik zou best een keer naar een psycholoog willen, maar heb het idee dat dit duur is omdat verzekeraars tegenwoordig weinig meer vergoeden. Vandaar mijn vraag aan Rebecca: wat kost een psycholoog?

Passievoorpsychologie.nl is een blog met interessante psychologische weetjes over jezelf en relaties. Voor wie geïnteresseerd is in psychologie, maar geen tijd heeft voor een hele studie. Feiten, tips, ervaringen, reviews… Alles wat je eigenlijk zou moeten leren op de middelbare school!

Vorige
Het geheim van minder stress in je leven
Waarom je niet bang hoeft te zijn voor de psycholoog

My Facebook Page