Hoe aantrekkelijk ben jij om een relatie of vriendschap mee aan te gaan? In de 19e eeuw werd Mona Lisa gezien als een perfect voorbeeld van de femme fatale. Nog altijd heeft haar schoonheid, geportretteerd door Leonardo da Vinci, zo’n grote aantrekkingskracht dat er wel 20.000 bezoekers per dag op afkomen in het Parijse Louvre. Misschien niet voor zóveel mensen, en misschien niet (alleen) vanwege je schoonheid, maar ook jij bent voor bepaalde mensen aantrekkelijk. Waarom?
Lichamelijke aantrekkingskracht
Eerlijk is eerlijk: lichamelijke aantrekkelijkheid is wel het belangrijkst om onbekenden voor je te interesseren. Je herinnert je vast nog wel de feestjes van de middelbare school. Was je de beauty van de klas, dan kreeg je heel wat meer aandacht dan de ‘minder bedeelden’. Mooie mensen vinden we nu eenmaal mooi om naar te kijken en we denken – onterecht – automatisch dat ze allerlei andere positieve eigenschappen hebben, zoals ‘sociaal vaardig’ en ‘intelligent’.
Wat is mooi?
Je verwacht het misschien niet, maar over schoonheid denken ze in alle landen grotendeels hetzelfde. Een knapperd is iemand met:
- een Body Mass Index van 19-21 (lichaamsgewicht, bv. 64, gedeeld door kwadraat lengte, bv. 1,75 x 1,75);
- een middel-heup-verhouding van rond de 0,8 (bij vrouwen);
- een middel-borstomtrekverhouding van 0,7 (bij mannen);
- een ‘gemiddeld’ gezicht.
‘Gemiddeld’ is wat je krijgt als je verschillende gezichten op de computer samenvoegt en er de gemiddelde kenmerken van berekent. Een van de redenen voor de aantrekkingskracht van een ‘gemiddeld’ gezicht is dat we symmetrie mooi vinden. Dat verklaart misschien ook het succes van plastische chirurgie, waarbij de eigenheden van iemands gezicht weggewerkt worden.
Verborgen kwaliteiten
Voldoe je niet aan het standaard schoonheidsideaal? Geen man overboord. Dat voldoen maar weinig mensen. En die worden toch vooral benaderd door andere mooie mensen, omdat je kennelijk een vergelijkbare ‘ruilwaarde’ moet hebben om tot ‘transactie’ over te kunnen gaan. Dat merk je ook aan een welbekende reactie op paren waarvan de man en vrouw sterk verschillen in schoonheid. Dan vraag je je toch af welke verborgen kwaliteiten de minst knappe van het stel heeft om hiervoor te compenseren. Of welke verborgen gebreken de beauty…
Nabijheid
De kans dat jij iemand aantrekt, stijgt, behalve als je mooi bent, ook enorm als je in iemands nabijheid bent. In de eerste plaats ben je dan gewoon ‘beschikbaar’. Maar ook het ‘effect van loutere blootstelling’ speelt mee. We leren te houden van personen (en dingen) waar we vaak mee in aanraking komen. Dat geldt dan wel voor personen (en dingen) die je in eerste instantie op z’n minst ‘neutraal’ of ‘licht positief’ vond. Als je langer met iemand omgaat, wordt het effect van lichamelijke aantrekkelijkheid daarom minder belangrijk.
Gelijkheid
Tenslotte ben jij aantrekkelijk voor wie op je lijkt. Bijvoorbeeld qua kleding, gedragingen, haar, make-up, temperament, sociale en communicatieve vaardigheden, opinies, vriendelijkheid, openheid voor ervaringen en gevoel voor humor.
Ze zeggen weleens dat tegenpolen elkaar aantrekken; die vullen elkaar aan. Maar daar is eigenlijk weinig bewijs voor gevonden, behalve als het gaat om ‘dominantie’ en ‘negatieve eigenschappen’. Dat wil zeggen: dominante vrouwen en goedsullen vallen op elkaar en niemand wil een zenuwachtige, gespannen en opvliegende partner of vriend(in) – ook niet als je het zelf bent.
Om met de beginvraag te eindigen: wat maakt jou aantrekkelijk als partner of vriend(in)? Je eventuele schoonheid, nabijheid en gelijkheid dus!
En toch zijn er heel wat mensen samen met iemand die afwijkt van hun ideaalbeeld. Bijvoorbeeld omdat het best even duurt voordat je elkaar echt goed leert kennen…
[Bronnen: Psychologie, Marc Brysbaert; Wikipedia]
Wat denk jij?