Weer in dezelfde valkuil getrapt? Lees dan dit!

Je leest soms een boek dat life-changing is. ‘Leven in je leven’ was er voor mij zo een. En nee, niet weer zo’n zelfhulpboek waarvan er al duizenden zijn; waarin een of andere goeroe je belooft voor altijd gelukkig te worden…

 

Dit boek vond ik écht goed: je leert je eigen ‘wijze raadgever’ te zijn door de valkuilen in je leven te herkennen en er niet meer in te trappen. En nee, ik word ook niet gesponsord om dit artikel te schrijven ;-).

 

Waarom vind ik ‘Leven in je leven’ een must read?

 

‘Leven in je leven’, met als ondertitel ‘Leer de valkuilen in je leven herkennen’, combineert een breed scala aan recente wetenschappelijke inzichten met voorbeelden uit de psychologische praktijk. Dat vind ik zelf heel belangrijk: dat het niet zomaar een goedbedoelde theorie bevat van een ‘selfmade expert’. Want iedereen kan mij wel van alles wijsmaken…

 

Het boek leest ook nog eens heel makkelijk weg en er staan van die handige vragenlijsten, voorbeeldlijstjes en voorbeeldgesprekken van psychologen met cliënten in. Zelf werd het mij ook aangeraden door een psycholoog, van wie ik ooit dankbaar gebruik maakte. Het boek sluit aan bij de cognitieve gedragstherapie, waarover ik ook ‘Voel je je rot? Doe een ABC’tje!’ en ‘In de put? 20 voorbeelden om jezelf eruit te denken’ schreef.

 

Wat je erin stopt, komt er ook weer uit

 

De schrijvers, Jeffrey Young en Janet Klosko, zijn twee vooraanstaande Amerikaanse psychologen. Ze stellen dat iedereen in z’n kindertijd vervelende ervaringen opdoet, die tot destructieve gedragspatronen leiden. Dit zijn van die valkuilen waar je telkens weer intrapt, zoals verliefd worden op de verkeerde, teveel je best doen voor mensen die weinig teruggeven, zoveel willen presteren dat je te weinig ontspant… Je wordt er telkens weer boos, bang of verdrietig van. In ‘Leven in je leven’ beschrijven de auteurs de meest voorkomende valkuilen.

 

11 valkuilen waar veel mensen intrappen

 

‘Een ezel stoot zich in het gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen.’ Mensen helaas wel… De meest voorkomende valkuilen waarover ‘Leven in je leven’ gaat, zijn:

 1. Laat me niet in de steek! (verlatingsangst)
 2. Ik kan je echt niet vertrouwen (wantrouwen en misbruik)
 3. Ik krijg nooit wat ik nodig heb (emotionele verwaarlozing)
 4. Ik hoor er niet bij (sociaal isolement)
 5. Ik kan het niet alleen (afhankelijkheid)
 6. Er kan ieder moment een ramp gebeuren (kwetsbaarheid)
 7. Ik ben niets waard (minderwaardigheid)
 8. Ik voel me zo’n mislukkeling (mislukken)
 9. Ik doe het altijd op jouw manier (extreme aanpassing)
 10. Het is nooit goed genoeg (extreem hoge eisen)
 11. Ik heb er recht op om alles te krijgen wat ik wil (veeleisendheid)

 

Een valkuil beïnvloedt je liefdesleven, en meer…

 

Elke valkuil heeft in het boek een eigen hoofdstuk. Zo’n hoofdstuk begint, ter illustratie, met een gesprek tussen een psycholoog en een cliënt, die in zo’n valkuil is getrapt. Daarna volgt een vragenlijst om te bekijken of jij de valkuil hebt. Vervolgens leggen de auteurs de valkuil uit: hoe voel je je als je er last van hebt, hoe ontstaat hij, wat heeft de valkuil voor gevolgen voor je liefdesleven – zoals de partners waar je op valt, het verloop van je relatie… – wat is de invloed ervan op je vriendschappen en andere relaties en, last but not least: welke stappen moet je ondernemen om er niet meer in te trappen?

 

‘Leven in je leven’ is, met zijn ruim driehonderd bladzijden, niet echt een boek dat je even op een achternamiddag leest. Maar je hoeft niet alles te lezen; je kunt er, met de globale vragenlijst uit hoofdstuk 2, makkelijk de onderdelen uitpikken die op jou van toepassing zijn. Zelf heb ik wel het hele boek doorgespit, want ik vond het minstens zo interessant om mijn familie, vrienden, collega’s en andere bekenden erin te herkennen ;-).

 

En tja, ik durf het dan toch ook te beloven, al wil ik echt geen goeroe zijn… Het boek is de investering zeker waard als je er serieus mee aan de slag gaat: ik werd er echt gelukkiger van!

 

Geïnteresseerd in het boek ‘Leven in je leven’? Klik dan hier.

 

Wat was voor jou een boek dat life-changing was en dat je anderen aanraadt om te lezen? Ik ben benieuwd naar je reactie!

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Comments
 • Maaike
  maart 21, 2016

  Hoi Miriam,
  Ik ben ook nieuwsgierig geworden naar dit boek. In mijn werk als verpleegkundige kom ik zoveel verschillende mensen tegen. Sommige met hele bijzondere levens verhalen. Wat meer psychologische kennis kan mij zeker wel helpen?

  • Miriam
   maart 21, 2016

   Voor jouw type werk is het zeker een heel handig boek! En ‘lastige patiënten’ kun je dan ook weer dit boek aanraden.

   • H
    juli 1, 2022

    Heel fijn boek, maar om cliënten lastig te noemen….

    • Miriam
     juli 2, 2022

     Dat had inderdaad wat genuanceerder gekund…

 • Renske
  maart 20, 2016

  Hoi Miriam, ik word nieuwsgierig of je mij ook herkende in het boek ;-). Interessant stuk! Je beschrijft het ook op een leuke manier.

  • Miriam
   maart 21, 2016

   Dank je wel! Daar zal ik de volgende keer een stukje over schrijven, ha, ha.

Vorige
Nieuwe partner vinden? 5 profs adviseren je hóé
Weer in dezelfde valkuil getrapt? Lees dan dit!

My Facebook Page