Welk van de 7 soorten liefde past bij jou?

In hoeverre bevat jouw relatie intimiteit, passie en betrokkenheid? Ontdek hoe het ervoor staat via de bekendste liefdestheorie in de psychologie!

 

Als ik je zou vragen naar je definitie van liefde, krijg ik waarschijnlijk een heel ander antwoord dan van andere lezers. Hoe dat kan? De bekendste liefdestheorie in de psychologie, de Triangulaire theorie van de liefde, geeft daar antwoord op: er zijn namelijk ook zeven verschillende soorten liefde!

 

Volgens deze liefdestheorie, van Sternberg, bevat liefde drie ingrediënten: intimiteit, passie en ‘engagement’. De mix van deze ingrediënten bepaalt van wat voor soort liefde er sprake is.

 

Intimiteit is…

 

Je geliefde kennen en je goed voelen bij elkaar. Hieronder vallen: gevoelens van gehechtheid, nabijheid en verbondenheid; elkaar begrijpen en waarderen; met elkaar communiceren; elkaar blij willen maken; voor elkaar willen zorgen.

 

Passie is…

 

De seksuele aantrekkingskracht en emotionele klik. Denk aan: verliefdheid, een sterk gevoel van liefde en verlangen, spanning. Ook niet-seksuele componenten vallen hieronder, zoals iemand willen ‘opvoeden’ en domineren, jezelf onderwerpen en het beste uit jezelf halen.

 

Engagement (betrokkenheid) is…

 

Vooral de wens om samen te blijven, wat blijkt uit de plannen die je samen maakt.

 

Op de volgende afbeelding zie je wat voor soort liefde je krijgt wanneer je welke ingrediënten in de denkbeeldige beslagkom doet.

8. AFB Triangulaire theorie van de liefde

 

Een liefdesrelatie op basis van één liefdesingrediënt heeft minder kans van slagen dan wanneer de mix ‘gevulder’ is.

 

Complete liefde graag!

 

Natuurlijk denk je nu (tenminste, dat dacht ik…): doe mij maar complete liefde voor altijd! Maar in de praktijk blijkt ‘liefde tussen compagnons’ – zonder de vurige passie – toch een betere mix voor een langdurige relatie te zijn. Al die passie kost veel teveel energie, zodat er niet genoeg ruimte overblijft voor andere activiteiten en je uiteindelijk afhaakt.

 

Nog niet overtuigd? Sowieso neemt de passie tussen geliefden na verloop van tijd af. Vaak is de chemische component in je hersenen, die hierbij een rol speelt, na een jaar wel uitgewerkt…

 

Overigens: niet dat het zo simpel is om, als de passie minder is geworden, de intimiteit overeind te houden. Die wordt volgens Sternberg ook minder naarmate de relatie voorspelbaarder wordt. De ‘engagement’ daarentegen, neemt met de tijd juist toe.

 

In welke fasen je relatie komt en wanneer, is (gelukkig) niet te voorspellen. Maar dat investeren in ‘intimiteit’ waardevol is, zoals communiceren en dingen samen doen, lijkt mij een ding wat zeker is!

 

Wat is jouw advies voor ‘…en ze leefden nog lang en gelukkig’?

 

[Bron: Wikipedia, Triangular theory of love; Psychologie, Marc Brysbaert]

 

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
  • Karin
    maart 21, 2016

    Leuk om zelf te kijken hoe ik tegen de relatie aankijk en vervolgens hetzelfde aan mijn partner voor te leggen. En dan maar hopen dat we goed zitten of dat er werk aan de winkel is om tot een betere mix te komen 🙂

    • Miriam
      maart 21, 2016

      Ja, da’s inderdaad ook nog een dingetje… Komt geregeld voor, een verschil in beleving!

Vorige
Prettig gestoord of psychische stoornis?
Welk van de 7 soorten liefde past bij jou?

My Facebook Page