“Wie de trotse vaders op doordeweekse dagen ziet lopen, de populaire damesbladen leest en televisie kijkt, krijgt al snel het idee dat een beetje moderne moeder een hippe, invoelende zorgman heeft”. Zo schrijft arbeids- en gezondheidspsycholoog Saskia de Bel in haar boek ‘Samen uit, samen thuis: een recept om werk en zorg eerlijk te verdelen’. Maar voor de ontgoochelde vrouwen die hun man nÃét meekrijgen om meer te zorgen (94 procent!) biedt ze handige basisingrediënten voor het samenstellen van je eigen ideale werk-zorgrecept. Ook smaakvol voor mannen die een minder mokkende en gestreste vrouw willen, overigens (ik schat in: ook 94 procent) ;-). Wil jij dat recept wel eens uitproberen?Â
Werk en zorgtaken: eerlijk zullen we alles delen
Verdelen mijn man en ik werk en zorgtaken dan eerlijk? Uhh, nee. Mijn man werkt vooral en ik zorg vooral (voor onze zoontjes van drie en twee). En daar zijn we, op wat kleine strubbelingen na, voor de time being best tevreden mee. Was het boek ‘Samen uit, samen thuis: een recept om werk en zorg eerlijk te verdelen’ dan wel wat voor mij? Já!
- Ten eerste omdat ik over een tijdje wel weer (betaald) wil gaan werken en dan natuurlijk geen verdubbeling van mijn takenpakket wil ;-).
- Ten tweede omdat het boek heel veel andere nuttige tips bevat om het team Relatie en de BV Gezin goed in vorm te krijgen en te houden.
- En ten derde omdat het boek boordevol citaten van werkende vaders en moeders zit en het gewoon leuk is om te lezen hoe zij dat nou doen: De Combinatie.
Waarom eerlijk verdelen van werk en zorgtaken niet zomaar ‘een optie’ is
Uit onderzoek blijkt volgens Saskia overtuigend dat het eerlijk verdelen van werk en zorgtaken niet zomaar ‘een optie’ is. Het is echt béter. Waarom?
- Samen delen is heel goed voor de kinderen. Kinderen die naast hun moeder in belangrijke mate door hun vader zijn verzorgd en opgevoed, doen het gemiddeld beter op school; houden zich beter aan de regels; zijn zelfverzekerder; kunnen hun impulsen beter beheersen en hun behoeftes uitstellen; hebben een sterker besef van normen en waarden; hebben een grotere kans op een succesvolle studietijd, loopbaan en relatie; en nog veel meer.
- Stellen die samen delen, hebben een actiever en gelukkiger seksleven en een kleinere kans op het stuklopen van hun relatie.
Maar de meeste stellen kiezen dus – om uiteenlopende redenen – niet voor de optie ‘eerlijk zullen we alles delen’… Als vrouwen moeder worden, krijgen ze er over het algemeen juist onevenredig veel taken bij, in verhouding tot vaders. Vrouwen besteden gemiddeld namelijk 24 uur per week aan het huishouden; mannen acht. Denk je nu: ja, maar… bij mij thuis valt daar gewoon weinig aan te veranderen: het boek ‘Samen uit, samen thuis’ laat zien dat er meer mogelijk is dan je denkt!
Schat aan inspiratie
Het boek ‘Samen uit, samen thuis: een recept om werk en zorg eerlijk te verdelen’, is met zijn 237 bladzijden best een dikke pil. Het kostte mij – thuis met twee kleine schatten van druktemakers én een blog – dus best wel wat moeite om er tijd voor vrij te maken. Ik – vrij ongeduldig – had ook wel wat sneller van de theorie naar de praktijktips gewild, ondanks de leuke, luchtige schrijfstijl van Saskia. Wat ik dan weer zeker niet had willen missen?
- Saskia’s openheid: ze worstelde zelf ook met een eerlijke verdeling van werk en zorgtaken.
- De feiten over de lichamelijke gevolgen van stress, tips om tot bezinning te komen, theorie achter je partnerkeuze en allerlei andere interessante weetjes.
- De vele voorbeelden van stellen (troost je: maar zes procent ;-)) die het wél voor elkaar krijgen om werk en zorgtaken eerlijk te verdelen. Naar deze ’trendsetters’, en wat we van ze kunnen leren, deed Saskia de Bel uitgebreid (wetenschappelijk) onderzoek.
Dus à ls je jezelf met dat boek in die grote zachte bank weet te nestelen, dan heb je ook echt wat: een schat aan inspiratie!
5 Tips die je meteen kunt toepassen!
Wat staat er dan zoal voor inspirerends in ‘Samen uit, samen thuis: een recept om werk en zorg eerlijk te verdelen’? Ik verklap je alvast vijf tips die je meteen kunt toepassen!
- Verdiep je in je eigen gebruiksaanwijzing! Wie ben je, wat wil je, wat kun je goed, wat zijn je drijfveren? Dat maakt het veel simpeler om met je partner te communiceren over verwachtingen, opvattingen en wensen, en om ruimte te creëren voor jezelf. En als je je talenten gebruikt en je gedraagt zoals je echt bent, voel je je vitaler en gelukkiger en ben je beter opgewassen tegen het leven.
- Ontdek je eigen visie: wat geeft jouw leven inhoud en zin? Een handige oefening daarvoor is om gedetailleerd je ideale (werk)dag te beschrijven over drie tot vijf jaar. Begin bij hoe laat je wakker wordt, en naast wie, en verwerk vervolgens alle omstandigheden en activiteiten erin die er voor jou toe doen. Doe net alsof alles kan en mag. Het gaat er namelijk niet om dat je precies naar deze blauwdruk gaat leven, maar om de elementen eruit te pikken waarvoor jouw ideale werkdag symbool staat.
- Probeer voor een van de twee (of beiden) werk te vinden als zelfstandige of op fietsafstand van huis, met een flexibele werkcultuur (denk aan: flexibele werktijden; ruimte voor informele afspraken; en een flexibele houding van collega’s en leidinggevenden).
- Plan minstens een keer per week ‘werkoverleg’ met je partner over het reilen en zeilen van je gezin. Wat loopt er goed, waar moeten we een oplossing voor verzinnen? Gaan we in op een bepaalde uitnodiging? Wie regelt de reparatie van de wasmachine? Als je te weinig overlegt, verzieken namelijk juist die kleine, praktische dingen je relatie.
- Maak er een sport van om verschillende wensen en rollen te combineren en zo tijd en energie te besparen. Als je bijvoorbeeld gaat tennissen met je dochter of wandelen met een vriendin, werk je tegelijk aan een goede relatie met haar en je gezondheid.
Denk je nu: hier met dat boek, zo’n eerlijke verdeling van werk en zorgtaken wil ik óók! Of wil je er een ander blij mee maken? Laat dan een berichtje achter in de reactieruimte onder dit artikel. Op 28 november 2016 verloot ik een exemplaar van het boek onder de geïnteresseerden, met dank aan Saskia de Bel.
Kun je niet wachten op de loterij en wil je het boek nú hebben (of had je helaas niet het winnende lotnummer…), bestel dan het E-book voor € 9,95. De paperback-versie vind je onder andere hier: ‘Samen uit, samen thuis: een recept om werk en zorg eerlijk te verdelen’
Ben je geïnteresseerd in minder stress in je leven in het algemeen? Dan is Saskia de Bels boek ‘Evenwichtskunst: lichter leven en werken‘, met ‘succesnummers’ uit de psychologenpraktijk, misschien wel wat voor jou.
Dunja
november 28, 2016Wat leuk dat ik heb gewonnen!!!!
Kijk er naar uit om het boek te lezen!
Dank je wel Miriam en Saskia 🙂
Miriam
november 29, 2016Graag gedaan! Ik ben benieuwd welke tips je eruit haalt!
roos
november 24, 2016ik wil graag handige tips voor een rolverdeling binnen het gezin. Eerlijk gezegd kan ik het zelf ook moeilijk loslaten en trek ik veel naar me toe.
Ik ben dus wel benieuwd naar het boek.
Miriam
november 29, 2016Dat herken ik wel; ik denk regelmatig dat ik het beter kan (wat natuurlijk ook echt zo is, ha, ha).
Renske
november 23, 2016Meer inzicht in hoe we bepaalde dingen doen is altijd handig! Vaak gaan de meeste taken toch op de automatische piloot. Gelukkig wel goed verdeeld! Dat kan ook bijna niet anders als je beide werkt. Er is even bij stil staan is echter niet gek!
Dunja
november 21, 2016Met drie kids en een samengesteld gezin hebben mijn man en ik de uitdaging om met elkaar in gesprek te blijven en de taken goed te verdelen. Ik vind dat we het aardig goed doen, maar tips zijn altijd welkom. Ben erg benieuwd naar het boek!
Maaike
november 21, 2016Dit boek lijkt me inderdaad heel interessant!! Wij hebben in beginsel de werk- en zorgtaken eerlijk verdeeld. We werken allebei vier dagen. Nu onze werkster haar voet heeft gebroken merk ik echter toch dat ik in dat gat spring en ga stofzuigen en lopen schoonmaken….
Aan de andere kant, mijn man stond op dat moment in de kou aan de kant van een voetbalveld om onze twee zoons aan te moedigen bij hun wedstrijden. Bij regen en kou ben ik misschien dan toch liever aan het poetsen…
Miriam
november 29, 2016Er is inderdaad niks mis met eerlijk verdelen ‘naar voorkeur’! Ik moest in dit kader toch even denken aan dit fragment https://www.youtube.com/watch?v=FYk5nllt5nI van Brigitte Kaandorp over ‘de krenten uit de pap vissen’ :-).
Caroline
november 21, 2016Volgens mij hebben wij het aardig verdeeld, maar nieuw inzicht helpt altijd!
Judith
november 21, 2016Heel interessant artikel! Helaas laten sommige banen het niet toe om de taken eerlijk te verdelen. Dan maar goed plannen! Tips zijn welkom?
Anita H.
november 17, 2016Ja, dit boek wil ik wel graag winnen.
Karin
november 13, 2016Tijd voor jezelf en tijd voor ons samen behoeft dus aandacht!
Karin
november 13, 2016Als ik het zo lees mag ik niet klagen!
Mijn hubbie doet erg veel in het huishouden en de zorg voor de kids. We werken allebei en hebben 4 kids.
Het boek van Saskia heb ik al in mijn boekenkast staan. Door dit artikel lijkt het mij goed om het boek weer eens opnieuw te lezen 😉
Miriam
november 14, 2016Wat leuk om meteen zo’n ‘zeldzame’ trendsetter te pakken te hebben! 🙂 En wat toevallig (of juist niet…) dat je het boek al hebt!